expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 3 grudnia 2012

Kruidnoten

Bardzo smaczne pierniczki świąteczne. Tak samo szybko się je robi, jak zjada. Jedna porcja to zdecydowanie za mało :) Dlatego radzę by zrobić od razu z podwójnej porcji, gwarantuję że pierniczki do świąt nie doczekają :) Polecam!

Składniki:
  • 115 g mąki tortowej
  • duża szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ½ łyżeczki kakao - chyba że przyprawa do piernika już zawiera kakao
  • 50 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki mleka 
Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni.
W misce umieścić wszystkie składniki. Wszystko szybko zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy uformowane kuleczki z ciasta. Kuleczki powinny być wielkości orzecha laskowego.  Z podanej ilości ciasta wyjdzie około 40 sztuk pierniczków. Piec 20 minut w 160 stopniach.
Upieczone pierniczki wystudzić i przełożyć do puszki. Przechowywać szczelnie zamknięte.
Smacznego :)


Źródło: addio pomidory

3 komentarze:

  1. Świetne! Ja wczoraj robiłam próbę generalną świątecznych ciasteczek, te też chętnie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba zrobię z potrójnej :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne - takie malutkię, okrąglutkie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU