expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto ze śliwkami

Lekkie i puszyste ciasto ze śliwkami. Bez dodatku masła, zrobione na oleju rzepakowym. Szybkie i proste w przygotowaniu. Zawsze smakuje i cieszy :) Polecam!


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanka oleju rzepakowego
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka octu  
  • śliwki
Tortownicę delikatnie nasmarować olejem i obsypać kaszą manną. 
Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka lekko ubić. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Gdy składniki się połączą dodać olej rzepakowy i łyżkę octu. Na końcu wsypać przesiane mąki i dokładnie wymieszać. 
Ciasto wylać do formy. Na wierzch wyłożyć wypestkowane śliwki.

 Składniki na kruszonkę:
  •  1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie składniki kruszonki połączyć. Rozkruszyć ją na owocach.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Do suchego patyczka.
Gotowe można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

26 komentarzy:

  1. Już ze śliwkami? O takie lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też czasem zastępuję masło olejem rzepakowym, pysznie wygląda to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię z olejem fajne jest takie ciacho. Twoje wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam śliwki i bardzo cieszy mnie rozpoczynający się sezon na nie. Ciasto wygląda obłędnie!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i w dodatku na oleju rzepakowym :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Sezon śliwkowy czas zacząć! :) Ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łucjo ja również lubię dodawać olej rzepakowy do ciast zarówno tych ucieranych jak i drożdżowych. Dzięki temu jest delikatniejsze, dłużej świeże i zdrowsze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie ;) lepiej też rośnie i bardziej puszyste! Pozdrawiam!

      Usuń
  8. pyszne!:) sezon śliwkowy w pełni trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O tak - śliwki w cieście to jest to! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie dziś też ze śliwkami i z olejem :) Pysznie wygląda! i jeszcze ta kruszonka <3

    OdpowiedzUsuń
  11. takie ciasta są moimi ulubionymi :)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam ciasta z owocami, a ze śliwkami to chyba najbardziej, nie ma znaczenia jakie, ważne że są śliwki, Twoje prezentuje sie genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Obowiązkowa klasyka w sezonie śliwkowym :D Pycha, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczniuchne, aż mi pachnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ślinka cieknie od samego patrzenia... mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudeńko... zdecydowanie pożarłabym całe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U mnie śliwy były RAZ. W ucierańcu właśnie. dobre było ? :) Głupie pytanie, prawda ? :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ śliczne ciasto. : )
    Super zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Robiłam to ciasto - jest pyszne-polecam każdemu

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU