expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 2 sierpnia 2013

Kwiaty cukinii faszerowane fetą i pomidorami

Po przeczytaniu książki autorstwa M.Kalemba-Drożdż "Kwiatowa uczta" miałam wielką ochotę skosztować kwiatów :) Wiosną posiałam wiele z nich w ogródku, niestety to co w nim urośnie nie jest do końca zależne ode mnie, więc wiele w nim w tym roku nie urosło ;/ i wcale tych kwiatów nie pojadłam. Mam nadzieję że w przyszłym roku to nadrobię. 
Tym czasem proponuję kwiaty cukinii, których u mnie pod dostatkiem :) nadziewane pomidorem i fetą, smażone w cieście naleśnikowym. Można je podać na obiad, lub kolację, będą też doskonałą przystawką. Bardzo smaczne i delikatne. Można je nadziać dowolnym farszem. Zastanawiałam się czy zrobić pastę, ale w rezultacie doszłam do wniosku że łatwiej będzie mi kwiatki nadziewać pokrojoną w kosteczkę fetą i pomidorem. Efekt był zaskakujący :) nawet mąż stwierdził że "dobre są te kwiatki" :) 
Kwiaty podałam na sałacie z dodatkiem pomidorów i pozostałej fety.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 2 jaja
  • 100 g mąki
  • ok. 150 ml mleka
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
Wszystkie składniki zmiksować, mleka dodawać stopniowo, tak by ciasto nie wyszło za rzadkie, powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 30 minut by mąka spęczniała.


  

Dodatkowo:
  • 10 kwiatów cukinii (zebrałam tylko kwiaty męskie)  
  • ok. 100 g fety
  • pomidor
Kwiaty cukinii umyć, delikatnie usunąć słupki, które są gorzkie, ogonki również, ale je odcinałam dopiero po napełnieniu kwiatka, ponieważ z ogonkiem było to wygodniejsze. Pomidor i fetę pokroić w kosteczkę. Do kwiatów włożyć po 2 kosteczki sera i pomidora, może wejść więcej lub mniej, porcje dopasować. Płatki lekko skręcić, spinałam je dla pewności wykałaczką :) następnie zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć na rumiany kolor w głębokim tłuszczu. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. 

Sałatka:
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • niewykorzystana feta i pomidory
  • łyżka kremowego octu balsamicznego
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzach, rozłożyć pomidory i fetę.  Ocet, oliwę, sok z cytryny i przyprawy dokładnie wymieszać i skropić tym sałatę, na to wyłożyć kwiaty i od razu podawać. 
Smacznego :)

Kwiatożercy 2013

18 komentarzy:

  1. Wyglądają fantastycznie:)Królewskie danie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim ogródku żółciutko od cukiniowych kwiatów :-). Dziś zamierzam zapodać je na stół, w wersji podobnej do tej, którą proponujesz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam z niecierpliwością na Twoją propozycję :D

      Usuń
  3. przyznam, że kwiatów jeszcze nie jadłam, chyba czas się skusić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też debiutuję :) i nie zamierzam na tym poprzestać :D

      Usuń
  4. Pyszności robiłam takie w zeszłym roku. Są rewelacyjne, kto nie jadł niech żałuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kwiaty cukinii:-). Feta świetnie się nadaje, jest pyszna gdy ją usmażymy np w panierce, więc z kwiatami musi być równie dobra:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy przepis, nigdy nie jadłam kwiatów:P

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje klimaty!
    Pyszności Łucjo.

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kwiaty cukinii tylko u mnie w ogródku ani jednego a na targowisku to mogę zapomnieć :{
    Twoje wyglądają bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ! i zapraszam do mnie na kwiatki :D

      Usuń
  9. jestem bardzo ciekawa ich smaku :) widziałam całą skrzynkę na targu we Włoszech, ale jakoś się nie skusiłam.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też cukinia w ogródku, ale jakoś nie mogę się przekonać:) pozdrawiam. manufakturaciastek.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Zazdroszczę tych kwiatów. U nas nigdzie nie ma. Znakomita propozycja:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. kurcze, nigdy nie jadłam kwiatów cukinii, muszę to zmienić... wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU