expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 15 października 2014

Ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka otoczone cukrem i cynamonem. Pachnące i lekkie, idealne do pochrupania w jesienne wieczory.
Przepis znalazłam u Oli z Ola in the Kitchen.

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej 
  • 100 g mąki ziemniaczanej 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 120 g cukru pudru 
  • 2 żółtka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżka cynamonu
Dodatkowo:
  • 70 g drobnego cukru do wypieków 
  • 1 łyżeczka cynamonu 

Do miski przesiać obie mąki, proszek i cynamon. Masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie na przemian dodawać żółtka i mąkę. Stolnicę oprószyć odrobiną mąki, przełożyć masę i zagnieść elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe podzielić na dwie części. Pierwszą  umieścić między dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkować mniej więcej na grubość 3-4 mm. Wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie. Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Ciastka ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni,  około 12 minut. Po upieczeniu odczekać kilka minut i zdjąć z blaszki.
Tak samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta.
Smacznego : )

27 komentarzy:

  1. fajne ciacha z jesiennym klimatem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiało nie dość ,że bajecznie pachnieć to i tak samo smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o mamusiu.. one muszą być cudowne.. kruche i cynamonowe <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cynamon, więc ciasteczka jak najbardziej trafiają w moje gusta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam, uwielbiam takie ciasteczka do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ciasteczka, tego typu wypieki kojarzą mi się nierozłącznie z jesienią.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pychotka, muszą roztaczać boski aromat :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka niosą przekaz,że chłody już blisko...
    Urocze!

    OdpowiedzUsuń
  9. aż tutaj poczułam aromat tych domowych, cynamonowych ciasteczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapachniało mi świętami B.Nar. bardzo lubię cynamon , chętnie go dodaję do wielu wypieków. Ciasteczka urocze w swojej prostocie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawa propozycja, zwłaszcza, że cynamon uwielbiam :) Jestem ciekawa czy bez proszku byłoby też dobrze ? pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu wydaje mi się że powinno wyjść dobrze bez proszku, ale głowy nie dam, trzeba by było spróbować :)

      Usuń
  12. Chyba nie muszę mówić, że zjadłabym wszystkie?; d

    OdpowiedzUsuń
  13. Na chłody potrzebna dobra dawka ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepadam za takimi :) Nie ma jak cynamonowe ciasteczko w zimny, jesienny wieczór... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie proste, aromatyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pochrupię sobie troszkę twoje ciacha, bo takie kruche to ja bardzo lubię. Ale bym zjadła mniam

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo się ciesze, że spróbowałaś :D Mam nadzieje, że się nie zawiodłaś :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU