expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 17 lutego 2015

Krem z batatów z masłem orzechowym

Gęsta, sycąca, słodko-ostra zupa krem z batatów. Z dodatkiem masła orzechowego. Do tych smaków będę wracała z przyjemnością :) 
Przepis Asi z bloga Skoraq Cooks. Zapraszam :)

Składniki:
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • ok 125 ml przecieru pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 duży batat - ok. 300g
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła orzechowego - zmiksowałam solone orzeszki ziemne
  • sól do smaku - pominęłam
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  •  1 litr wrzątku

Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek. Następnie przecier pomidorowy i wrzątek. Wrzucić pokrojone w plasterki chilli, oraz pokrojoną w kostkę marchewkę i batata. Gotować 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Zestawić garnek z ognia i zmiksować składniki na gładki krem. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Po dodaniu masła orzechowego nie doprowadzamy już zupy do wrzenia. Gdyby była za gęsta dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą. (według mnie nie trzeba jej było już dosalać, była słodko-ostra i sól nie była tu potrzebna)
Rozlać na talerze. Można podać z orzeszkami ziemnymi.
Smacznego :) 

22 komentarze:

  1. Zupa wygląda prze pysznie!!!
    nie dość, ze lubię wszystkie kremy to jeszcze ten kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przede wszystkim- kolor, jest niesamowity. Musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi pysznie! Jako wielbicielka wszelkiego rodzaju zup wpraszam sie na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co za kolor! :D Ostatnio dorwałyśmy bataty i upiekłyśmy w piekarniku... były za słodkie :P
    W takiej zupie na pewno ich smak idealnie by się nadał i masło orzechowe... Kolejna pyszna zupa do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla samego koloru warta wypróbowania:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny krem! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fotogeniczna zupka ;) Mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam batatów :(

    OdpowiedzUsuń
  9. bataty są wyjątkowo delikatne i kremowe, a jeśli dodać do tego masło orzechowe to musiało być niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, zupy z masłem orzechowym jeszcze nie jadłam. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak dla mnie bardzo ciekaw połączenie. Jestem ciekawa jak krem smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Baaardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem... na pewno go przy okazji wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowna zupka, jakie kolory, po prostu się zakochałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny kolor! Połączenie batat i masło orzechowe aż jestem ciekawa jak to smakuje. Przy kolejnej okazji muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ta zupa musi smakować fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. boski kolor i co za połączenie smaków! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Koło takiego kremu ciężko przejść obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU