expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 13 marca 2015

Ananasowiec

Zatęskniłam za połączeniem ananasa i kokosowej bezy. Dawno nie jedliśmy Ananasowca, a kiedyś moja mama piekła go regularnie. Nadszedł czas by przypomnieć sobie stary sprawdzony przepis.
Lekki i wilgotny biszkopt przełożony kremem budyniowym z kawałkami ananasa, który pokrywa lekko zrumieniona kokosowa beza. Polecam, ciasto jest pyszne :)

Składniki na biszkopt:
forma o wymiarach 20x30 cm
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie wlewać kolejno żółtka. Gdy masa będzie jednolita szpatułką wmieszać delikatnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Piec w 180 stopniach, ok. 20 minut. Ostudzić. 

Składniki na krem:
  • duża puszka ananasa
  • 200 g miękkiego masła
  • budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
Ananasa dokładnie odsączyć zachowując sok. Szklankę soku (250 ml) wlać do rondelka i zagotować z cukrem. Mleko, budyń i żółtka zmiksować i wlać do gotującego się soku. Zmniejszyć ogień i stale mieszając gotować do zgęstnienia. Odstawić, przykryć folią spożywczą i całkowicie wystudzić. 

Masło utrzeć na puszystą masę stopniowo dodając ostudzony budyń. Na końcu łyżką wmieszać drobno pokrojonego ananasa. 

Beza kokosowa:
  • 4 białka
  • szklanka cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno. Stale ubijając dodawać po łyżce cukru. Na końcu mieszać kokos. 
Wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni.
Ostudzić.

Na zimny biszkopt wyłożyć krem budyniowy a na nim bezę. Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego :)

33 komentarze:

  1. Rewelacyjnie wygląda i pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Co roku zajadam się nim u teściów, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do zrobienia! Uwielbiam takie owocowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak sprawdzone, domowe przepisy. Pyszne to Twoje ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam tego ciasta. Wspaniale wygląda! Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię, a dawno już nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam to ciacho już kilka razy. Jest po prostu rewelacyjne w smaku :-) przypomniałaś mi o nim :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. moja mama też piekła go kiedyś namiętnie:) ciacho jest pyszne i bardzo go lubie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przypomniałaś mi, że kiedyś bardzo często jadłam je u babci i to był świetny smak :) Chyba będzie trzeba odświeżyć wspomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj pamiętam, pamiętam! Też często je kiedyś piekłam, przyznam się że o nim zapomniałam, więc dziękuję za przypomnienie! Może upiekę na Święta :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja jutro robię. Dam ci znać jak wyszło ok

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda tak lekko i delikatnie, czyli jednym słowem idealnie: )

    OdpowiedzUsuń
  13. Kokos jak najbardziej tak ale ananas niekoniecznie :) W cieście jednak wszystko smakuje xD

    OdpowiedzUsuń
  14. Ukochane ciasto z dzieciństwa :D Mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne ,a tak mało ananasa w wypiekach ,a tu taka pychtka.

    OdpowiedzUsuń
  16. Mmm, zdecydowanie pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Chętnie przytulę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki ananasowiec to coś pysznego. Lubię połączenie tych wszystkich składników. Pewnie zjadłabym z ogromnym apetytem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam połaczenie ananasa i kokosu :)! Częstuję się choć wirtualnie....

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto, które i ja znam i podpisuję się pod wszystkimi zachwytami nad jego smakiem i wyglądem ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z kokosową bezą mama mojego lubego robi świetne serniki :) Natomiast taki z ananasem wygląda również kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super przepis! Ciasto wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  23. pyszne ciacho :) lubię ananasa w ciastach, a z kokosem to już pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobiłam i własnie zajadam z teściem.
    Ciasto jest naprawdę dobre. Jednak nie dałam całej szklanki cukru do białkowej masy i wyszło super.
    Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ananas i kokos - rewelacyjne połączenie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  26. ananas i kokos to zdecydowanie dobrana para :)

    OdpowiedzUsuń
  27. nie spotkałam się jeszcze z takim ciachem! Zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  28. ooo muszę zrobić!!! koniecznie

    OdpowiedzUsuń
  29. Owieczki jak żywe, dzieci będą zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jestem zachwycony tą kruszonką ... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU