expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 18 maja 2015

Churros con chocolate

Churros - tradycyjny hiszpański przysmak. Ciasto parzone wyciskane ze szprycy na głęboki olej. Smażone do zrumienienia i obtaczane w drobnym cukrze. Podane z sosem czekoladowym. 
Cóż mogę powiedzieć?! Są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Jedno jest pewne, na jednym nie poprzestaniecie i tak na prawdę nie wiem po co mielibyście to robić :) Zapraszam! 

Składniki:
  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
Dodatkowo: drobny cukier do obtoczenia
 
Wodę z cukrem i masłem zagotować. Zmniejszyć ogień i do gotującej się mieszanki wsypać mąkę. Ucierać aż ciasto będzie szkliste, uformuje się w kulę i będzie odchodziło od garnka. Odstawić do przestudzenia. Następnie stale miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na gorący olej wyciskać ok. 10 cm paluchy. Smażyć z obu stron do zrumieniania. Osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i obtoczyć w cukrze. Podawać z sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy:
  • 100 g śmietany 36 %
  • 80 g gorzkiej czekolady
Śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej drobno pokrojoną czekoladę. 
Smacznego :) 

Źródło: Lady Laura 


23 komentarze:

  1. wyglądają niesamowicie:) fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie to musi być pyszne. Mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. masz rację trudno się od nich oderwać nim nie zniknie ostatni, a potem każdy sie dziwi jak mogły tak szybko zniknąć:)
    Churros są pyszne, ale piekę je bardzo rzadko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na imprezę są idealne!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha! Uwielbiam churros! Zawsze wcinalismy je na sniadanie bedac na urlopie w Hiszpanii. Tylko ja wole zdecydowanie bez czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jadłam ostatnio u koleżanki, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam bardzo ambiwalentny stosunek to churros. Niby są smaczne i bardzo je lubię, ale zawsze kiedy jadam je rano, źle się czuję, są jak dla mnie za ciężkie. Na śniadanie odpadają i o dziwo w samej Hiszpanii też są ostatnio bardziej popularne jako nocna przekąska po pijaku, niż śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja jeszcze takich nie jadłam i chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Churros idealne, marzę aby zjeść takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ,nic więcej dodać nie mogę!.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha! Kiedyś robiłam ale nigdy nie dotrwały do zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale Ci wyszło. Ale bym zjadła mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybki i bardzo atrakcyjny deser dobry na każdą porę dnia.

    OdpowiedzUsuń
  14. masz rację na jednym bym nie skończyła :) pyszne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam je, ale wspaniale Ci wyszły! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam, smakowicie wyglądają :)
    Wstyd się przyznać, ale nigdy takich nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń
  17. Kuszące i bardzo chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie to dobre, mniam jeszcze nie jadłam tego cuda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU