expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 13 listopada 2015

Czekoladowe babeczki z migdałami



Intensywnie czekoladowe babeczki z migdałami. Miękkie i delikatne w środku, z chrupiącą migdałową skórką - obłędne :) Zapraszam!

Składniki na 6 sztuk:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki
  • 40 g migdałów

Czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. 
Żółtka utrzeć z połową cukru na jasną puszystą masę. Stale miksując wlać roztopioną czekoladę z masłem. Dodać mąkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem.  Delikatnie połączyć z masą czekoladową.
Całość wyłożyć do foremki na babeczki. Migdały posiekać nożem i posypać nimi babeczki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180o przez 20 minut.
Po upieczeniu babeczki pozostawić w formie przez 5 minut, następnie wyłożyć na kratkę i całkowicie ostudzić.
Smacznego :) 



18 komentarzy:

  1. jakież one urocze.. :) Czekolada i orzechy- to połączenie idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno przejść obojętnie obok takich babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja porywam jedna :) Do kawy, ktora wlasnie pije bedzie w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poezja! Takie babeczki to mogę jeść bez opamiętania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, zjadłabym taką... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba zły moment wybrałam na odwiedziny...Zaraz mi język ucieknie;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU