expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 22 lipca 2016

Odrywane bułeczki drożdżowe z wiśnią





Drożdżowe bułeczki zwijane z ricottą i wiśniami, układane do upieczenia tak by można je było pojedynczo odrywać. Całość obficie obsypana płatkami migdałowymi i oblana lukrem. Zapraszam :) 

Składniki:
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 7 g suszonych drożdży (20 g świeżych)
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 żółtka
  • 500 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 450 g wydrylowanych wiśni
  • łyżka mąki pszennej
  • 200 g ricotty + łyżka cukru
  • płatki migdałowe
Mleko, cukier, drożdże, stopione masło, esencję waniliową i żółtka połączyć w misie miksera. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Dokładnie wyrobić i odstawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok. 30x50 cm. 
Na ciście rozsmarować ricottę połączoną z cukrem. Następnie równomiernie rozłożyć wiśnie oprószone mąką. Ciasto zwinąć w roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Ostrym nożem pokroić na plastry o grubości ok. 4 cm. (u mnie 9 plastrów). 
Gotowe ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Bułeczki rozłożyć blisko siebie w 4 rzędach po 3 sztuki. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut.  Obsypać płatkami migdałowymi.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Do suchego patyczka. Upieczone bułeczki ostudzić i oblać lukrem. 

Na lukier:
3/4 szklanki cukru połączyć z odrobiną wrzątku.  
Smacznego :) 
 

Klikając w link "Wiśnie:)" będziecie mogli poczytać przepisy z wiśniami, które ukazywały się na blogu w poprzednich latach:





13 komentarzy:

  1. Robiłam w weekend podobne - połączenie ciasta drożdżowego i wiśni jest rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki :) muszę przyznać, że wersji odrywanej do tej pory nie popełniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale boskość.. już czuję ten zapach podczas pieczenia.. i te 1sze kęsy w jeszcze ciepłym ciachu <3

    OdpowiedzUsuń
  4. drożdżówka z wiśniami - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Włączył mi się wilczy apetyt:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio ricotta nie opuszcza mojej lodówki, bardzo lubię ją w wypiekach. W takim cieście drożdżowym musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna, przypomniała mi się drożdżówka robiona przez moją babcię, a do tego kubek kakao :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne drożdżóweczki!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie!
    Narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU