expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 20 grudnia 2012

Cynamonowe kule

Można by było je nazwać kulami orzechowymi, ponieważ zrobione są właśnie z orzechów, a dokładnie, z mielonych migdałów. Cynamon jest jedynie dodatkiem, który niewątpliwie nadaje im charakteru i smaku. Smaczne, pachnące i szybkie. Zrobienie tych kuleczek zajmuje co najwyżej pół godziny, wliczyłam już czas pieczenia :))

Składniki na ok 14-16 kulek:
  • 175 g zmielonych migdałów 
  • 70 g cukru pudru + dodatkowo do obtoczenia
  • 1 łyżka cynamonu 
  • 2 białka 
Blachę do pieczenia wyłożyc papierem.
W jednej misce wymieszać migdały, cukier i cynamon. W drugiej misce ubić na sztywno białka, dodać do nich składniki sypkie, wymieszać. Masa będzie dość rzadka, ale na tyle, że da się z niej formować kulki, jeśli nie to dosypać troszkę mielonych migdałów. 
Mokrymi rękami formować kulki i układać na blasze.  
Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu delkiatnie zdjąć z blachy, przestudzić i obtoczyć w cukrze pudrze. 
Przechowywać w szczelnym pojemniku. Można zamrażać.
Smacznego :)

 Migdały na słodko i wytrawnie!


Źródło:  Moje Wypieki

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wszystko co cynamonowe, przepis dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te kule są przepyszne, ale nie wiedziałam ze tak łatwo i szybko można je zrobić :) Wykorzystam przepis jeszcze w te święta.
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  3. jadłam są pyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU