expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Torcik serowy z jabłkiem

Miało być malinowo, albo jagodowo, a mamy jabłka. W związku z akcją "Blogerzy przerabiają polskie jabłka na pomoc sadownikom", którą prowadzi Grażyna.
Przygotowałam sernik na zimno z jabłkami, na biszkoptowym spodzie. Torcik jest lekki, kremowy i delikatny. Jabłka zalane galaretką pozostały twarde i chrupiące. Kakaowy biszkopt dopełnia całość wizualnie i smakowo. Choć dla mnie mogłyby nie istnieć, moje dzieci tylko to zjadały i były szczęśliwe, że takie pyszne ciacho zrobiłam :) Nie wiedzieć czemu, pozostała część ciasta jakby dla nich nie istniała! 
Torcik jest bardzo prosty w przygotowaniu. Cała tajemnica tkwi w tym by przygotować sobie wcześniej blat jabłeczny, który będzie o 3-4 cm mniejszy od formy w której upieczemy spód. Obrazkowego opisu nie mam, ale myślę że poniższy przepis jest czytelny.
Zapraszam : )


Składniki na warstwę jabłeczną:

  • 400 g obranych jabłek
  • 400 ml wody
  • 1,5 galaretki cytrynowej

Tortownicę o średnicy 18 cm (lub naczynie o płaskim dnie) wyścielić folią spożywczą, tak by wystawała ponad brzegi formy. Jabłka zetrzeć na tarce w cienkie plasterki, ułożyć równo w tortownicy. Zalać galaretką rozpuszczoną w gorącej wodzie. Lekko docisnąć jabłka gdyby nie chciały się wszystkie zanurzyć, tak by całe je otoczyć galaretką. Ostudzić i schłodzić kilka godzin w lodówce, do czasu aż galaretka stężeje. 
 

Składniki na biszkopt:
forma o średnicy 23 cm
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Jajka ubić z cukrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut) następnie, ubijając dodać olej, i przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaną masę przelać do formy (wyścielić papierem do pieczenia tylko dno tortownicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 20 minut - do suchego patyczka. 
Gotowy biszkopt wyciągnąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.


Składniki na masę serową:

  • 500 g serka mascarpone
  • 700 g twarogu mielonego z wiaderka
  • 120 g cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
Listki mięty do dekoracji


Ser umieścić w misie miksera i zmiksować dokładnie z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną żelatynę i miksować do połączenia. 

Tort będzie wysoki, u mnie wyszedł wyższy od boków formy, dlatego przygotowałam sobie obręcz ze złożonej kartki papieru i owiniętej folią lub papierem do pieczenia.

Na biszkopt wylać 1/3 masy serowej, na niej ułożyć warstwę z jabłkami, zalać pozostałą częścią masy serowej. Uzupełniając boki można pomóc sobie szprycą, choć ja zrobiłam do łyżką. Całość schłodzić w lodówce (najlepiej przez noc). Przed podaniem udekorować listkami mięty. 
Smacznego : )  

Spójrzcie też na inne przepisy z jabłkami w roli głównej: 

                    Jabłko : ) 

Źródło: Gotuję, bo lubię - z moimi zmianami

26 komentarzy:

  1. pięknie wygląda:) a smaki dzieci mnie też niejednokrotnie zaskakują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wygląda! Ta warstwa jabłkowa jest świetna!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepięknie :) urodziwe ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudnie wygląda Twój jabłkowy torcik:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak apetycznie, że chyba się skuszę i upiekę;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowny torcik ,nowe ciacho z jabłkami .

    OdpowiedzUsuń
  7. Wooooow, zapowiada się pyyyyysznie :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszedł Ci prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pycha! Uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda pysznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny, pysznie wpisałaś się w tę akcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. super ciacho :) pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Z przyjemnością poproszę o kawałek. Ciacho piekne i mimo diety trudno sie mu oprzeć. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. super pomysł, uwielbiam takie połączenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda po prostu bosko :)! Zdecydowanie moje smaki!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny pomysł, piękny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaki piękny torcik, z jabłkami fajnie połączenie z serem :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda zjawiskowo! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU