expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 4 września 2014

Kwiaty cukinii faszerowane serkiem i owocami

Smażone kwiaty cukinii na słodko. Faszerowane serkiem twarogowym, malinami i borówką amerykańską. Otoczone waniliowym ciastem naleśnikowym i usmażone na głębokim tłuszczu. Coś pysznego :D 
Zapraszam!


Składniki na ciasto:
  • 70 ml śmietanki 30 %
  • 70 ml mleka
  • 3 kopiaste łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • jajko

Składniki na ciasto dokładnie zmiksować - do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki, ale ciasto nie powinno być zbyt gęste. Odstawić na 15 minut.

Składniki na farsz:
  • 10 kwiatów cukinii
  • 150 g gęstego serka twarogowego
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka borówki amerykańskiej
  • 20 szt. malin
  • olej do smażenia
Kwiaty cukinii umyć, osuszyć, usunąć słupki ze środka. Serek rozetrzeć widelcem z cukrem pudrem, połączyć z borówkami. Do każdego kwiatka wkładać po dwie malinie, następnie małą łyżeczką nakładać serek z borówkami. Płatki zawinąć jak papierek cukierka. Dokładnie obtoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju. Osączać na papierze z nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe z dodatkiem owoców. Smacznego!



21 komentarzy:

  1. Mniam! jak to dobrze, że jeszcze nie jadłam kolacji! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne danie!! ja zamiast malin dodawałam suszone pomidory, ale jak tylko nazbieram jeszcze kwiatów to wypróbuję z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  3. PODOBNO SMAKUJĄ WYBORNIE ,CIEKAWA JESTEM BARDZO ICH SMAKU ;) CHĘTNIE SKORZYSTAM Z PRZEPISU ;) POLECAM PLACUSZKI Z CUKINII:POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/07/co-mozna-przyrzadzic-z.html

    OdpowiedzUsuń
  4. o kurka, ależ to apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny sposób na kwiaty cukinii. Ja nie za bardzo kwiatowa, ale takich to bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł rewelacyjny:) Kwiaty prezentują się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kwiatów cukinii w wersji na słodko jeszcze nie widziałam, ale u Ciebie wyglądają bardzo zachęcająco!: ))

    OdpowiedzUsuń
  8. Kwiatów nie zdobędę,ale chętnie popatrzę i ślinkę przełknę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Z wersją na słodko się jeszcze nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Łucja kusisz a ja robię ryż na obiad, już go nie chcę, a chcę takie kwiaty spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Marcelina we Wrocławiu to chyba nie trudno zdobyć ?! Ja mam własne, ogródkowe!

      Usuń
  11. Oj, znów te kwiaty, które są na wagę złota. Tak bardzo chcę je mieć, a tu nic. Może w przyszłym roku uda mi się w końcu wyprodukować własne :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale wspaniałości! Jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  13. Sam opis na wstępie wystarczy mi za rekomendację ,coś cudownego!!!.

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za pyszności, uwielbiam kwiaty cukinii, z owcami pyszny deserek powstał :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja nadal jeszcze nigdy nie jadłam kwiatów cukinii:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne!
    U mnie też kwiaty na talerzu...

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny pomysł - nie jadłam jeszcze w wersji na słodko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU