expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 9 października 2014

Pszenny chleb z suszonymi pomidorami i czosnkiem




Przyjemnie pachnący, o lekkiej wilgotnej strukturze. Tak smaczny, że nie potrzebujemy do niego wiele więcej niż świeże masło, choć doskonale komponuje się również z innymi dodatkami.
Jest to jeden z prostszych przepisów na chleb na zakwasie. Nie wymaga formowania, składania i pilnowania czasu wyrastania. Mając bardzo młody zakwas, warto dodać szczyptę drożdży, by wspomóc wyrastanie. Dojrzały i mocny zakwas poradzi sobie sam. Mąkę możemy tu wybrać taką, którą akurat mamy w domu, pamiętając, że wówczas ilość potrzebnej wody może się zmienić.

Chleb upiekłam specjalnie na potrzeby pierwszego numeru magazynu "KOCIOŁ" stworzonego przez dolnośląskich blogerów. 
Bohaterami numeru był pomidor i gruszka, a jego premiera miała miejsce we wrześniu. Piszę z wielkim opóźnieniem, ale zachęcam do czytania i korzystania z przepisów w nim zamieszczonych :)


http://magazynkociol.pl/
KOCIOŁ
DOLNOŚLĄSKI MAGAZYN KULINARNY


Klikając w link poniżej pobierzecie Magazyn, życzę udanej lektury:
 


Składniki:
długa keksówka
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 700 g mąki pszennej typ 750
  • 350 ml letniej wody
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oleju (zalewa z pomidorów)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie szczypta drożdży instant – tylko przy młodym zakwasie

Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Czosnek obieramy i razem z pomidorami bardzo drobno kroimy. 
Zakwas łączymy z wodą i oliwą, następnie stopniowo dodajemy mąkę i sól (opcjonalnie szczyptę drożdży) – zagniatamy gładkie spójne ciasto. Dodajemy pokrojone pomidory z czosnkiem i wgniatamy je, aż równomiernie rozłożą się w cieście.
Formujemy bochenek i układamy go w formie. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy na blacie kuchennym na minimum 12 godzin, aż podwoi objętość (jeśli zakwas jest dojrzały i mocny lub dodamy do ciasta drożdże, czas może się znacznie skrócić).
Następnie pieczemy w temperaturze 200OC około 60 minut. Po 40 minutach chleb wyciągamy z formy i delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Dopiekamy jeszcze około 20 minut.
Upieczony bochenek opukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Kroimy po całkowitym ostudzeniu. 
Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. często robię mielonkę z suszonymi pomidorami- a taki duet z Twoim chlebkiem smakowałby wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale chlebuś.. ten dodatki muszą czynić go nieziemskim! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z dodatkiem czosnku to coś dla mnie :)
    poproszę skibeczkę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Smaczne wykorzystanie pomidora :) Pachnieć musi obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki chleb to ja też tylko z masełkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ on obłędnie wygląda :) a ja walczę z zakwasem :) bo ostatni zaniedbałam i mi spleśniał :( ale już następny zastawiony wiec myślę, że to kolejny chlebek który zrobię od Ciebie :) P.S Ostatnio robiłam tostowy :) pychaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  7. nawet nie trzeba masła, a może troszkę oliwą bym polała taką niefiltrowaną i poszłabym z kromką w krainę marzeń:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podobał mi się już podczas przeglądania magazynu, teraz zachwycam się kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda! Jestem ciekawa jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musiał obłędnie smakować :) Cudo :))

    OdpowiedzUsuń
  11. ostatnio mam faze pieczenia chlebka :P chętnie spróbuję Twój przepis :)
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny chlebek :-) bardzo lubię suszone pomidorki :-) dziękuje za pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno zakochałabym się w nim już przez sam zapach: )

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratulacje, ładny macie magazyn, tyle w nim smakowitych przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  15. Łucja, jesteś moją mistrzynią! Wszystkie twoje chleby są wspaniałe, ciekawe i inspirujące :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam suszone pomidory w chlebie, cudowny dodatek!

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo lubię suszone pomidory w pieczywie, dodają wilgoci i ciekawego posmaku pieczywu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU