Sycący i rozgrzewający gulasz z soczewicy i pomidorów. Potrawa szybka i prosta, za to bogata w aromaty i wartości odżywcze. Przepis Natalii z Poezja Samku. Polecam :)
Składniki:
- 200 g czerwonej soczewicy
- 100 g zielonej soczewicy
- 450 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 średnie cebule
- 4 duże ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka mieszanki przypraw garam masala
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka curry
- sok z połowy cytryny
- chili lub ostra papryka w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- gęsty jogurt lub śmietana do podania
Cebule i seler naciowy pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę z
oliwek, zeszklić cebulę, dodać seler naciowy i chwilę poddusić. Wrzucić drobno posikany czosnek i papryczkę chili, kurkumę, curry, oraz garam masalę - stale mieszając podsmażać przez minutę. Dosypać oba rodzaje soczewicy (opłukane), zamieszać i dodać pomidory. Wlać litr wody, doprawić solą i pieprzem. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Może to potrwać nieco dłużej, w razie gdyby potrawa zrobiła się zbyt gęsta podlać wodą.
Gdy soczewica będzie miękka, a gulasz
odpowiednio gęsty – skropić go sokiem z cytryny, doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku.
Gotowy nalewamy do miseczek i podajemy z jogurtem lub śmietaną.
Smacznego : )
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:) szkoda, że u mnie nie chcą jeść soczewicy czy soję, bo bardzo chętnie wypróbowałabym przepis:)
OdpowiedzUsuńooo.. wygląda na bardzo rozgrzewający i sycący.. :) lubię takie gulasze, dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńChętnie sobie taki zrobię:-)
OdpowiedzUsuńSuper danie, bardzo lubię soczewicę w daniach :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie na taki mam dzis ochotę i chyba skorzystam z przepisu:)
OdpowiedzUsuńSmak wyrazisty,jak kolory na zdjęciu:)chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wegetariańskie dania- świetny przepis!
OdpowiedzUsuńMmm... uwielbiam soczewicę, a taki gulasz musi być pyszny :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne danie, wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńjesteś mistrzem! uwielbiam takie danie, są naprawdę treściwe, a do tego łatwe i dość szybkie w przygotowaniu :) sięgnęłabym dla jeszcze większej ostrości smaku po sos salsa mexicana develey, co o tym sądzisz? w mojej kuchni bardzo często gości na kuchennej półce ;) pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz ostre smaki to jak najbardziej :)
UsuńIdealne danie na chłodne dni :)
OdpowiedzUsuńchyba jutro ugotuję bo mam akurat ochotę na soczewicę :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na inną wersję gulaszu :)
OdpowiedzUsuńmusi idealnie rozgrzewać! :)
OdpowiedzUsuń