expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Babka kajmakowa

Babka z kajmakiem. Lekka, nieprzesłodzona. Bardzo nam smakowała i będziemy do niej wracać :) Zapraszam! 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 300 g masy kajmakowej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z 1 cytryny
Masę kajmakową podgrzać z masłem na małym ogniu, aż składniki się połączą. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie wlać kolejno  żółtka, wanilię  i sok z cytryny. Chwilę ucierać na wolnych obrotach.  Następnie powoli wlewać masę kajmakową i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszać do powstania gładkiego ciasta. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej lekko mąką lub bułką tartą. Piec ok. 50 minut w 180°C. Upieczoną babkę wyciągnąć na blat i po 10 minutach wyjąć z formy. Ostudzić na kratce.


Składniki na polewę:
  • 100 g masy kajmakowej
  • 3-4 łyżki mleka lub śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo: 
  • płatki migdałowe do obsypania
Masę kajmakową podgrzać z mlekiem i wanilią. Jeszcze ciepłą polać babkę. Posypać migdałami.
Smacznego :) 

Źródło: Cukrem i miodem


24 komentarze:

  1. Oj zdecydowanie musi być pyszna. Zabieram sobie przepis i zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no,no,no.. wygląda jak na babę przystało! :)
    Musi być fajnie wilgotna od tego kajmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejna babeczka...mniam :) Wpraszam sie na kawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już wiem po przepisie ,że ciasto z kajmakiem będzie wyjatkowe.Babka wspaniała, idealna, a upieczona w formie keksowej , stanie się wypiekiem całorocznym. Pysznie, pysznie .

    OdpowiedzUsuń
  5. Ileż razy, moja droga, błagałam Cię o litość? A Ty nic, i kusisz nadal, niegrzeczna dziewczynka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. planuje taka w nastepnie swieta :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo, że Wielkanoc za nami, ale różnych różnych nigdy dość. Uwielbiam je za kształt. A jeśli jeszcze jest doskonały przepis to wychodzi taka wspaniała baba jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Babeczki to ja bardzo lubię nie tylko na święta :) przepis wypróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba byłaby moją ulubioną, bo jestem uzależniona od kajmaku;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kajmakowej jeszcze nie piekłam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, kajmakowa musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. oj tak- musiała być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  13. Kajmak dobry we wszystkim xD Babka palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Kajmakowa ?! Jest boska ! Już ją kocham :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny pomysł na babkę z kajmakiem, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wszystko co z kajmakiem jest pyszne, a taka urocza babka to już w ogóle! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Babki uwielbiam a te z kajmakiem nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pysznie wygląda.... kajmakowe babki są rewelacyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajny przepis :) Jaki rozmiar formy?

    OdpowiedzUsuń
  20. Do 1,5 litra powinna wystarczyć :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU