expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 9 kwietnia 2015

Biała kiełbasa pieczona w piwie

Szybka i smaczna propozycja podania białej kiełbasy. Podsmażona, a następnie krótko zapieczona w piwie, z czerwoną cebulą i boczkiem. Spróbujcie koniecznie :)

Składniki:
  • ok. 600 g surowej białej kiełbasy, cienkiej
  • 4 czerwone cebule 
  • główka czosnku
  • 100 g boczku surowego, wędzonego
  • 200 ml jasnego piwa
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • wykałaczki

Cebulę kroimy w półksiężyce. Czosnek drobno siekamy.
Biorąc po 3-4 pętka kiełbasy zwijamy ją w kształcie ślimaka. Spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kiełbasę z obu stron po 1-2 minuty. Delikatnie zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Na tym samym oleju podsmażamy cienko pokrojony boczek i cebulę. Następnie dodajemy czosnek. Całość układamy w naczyniu z kiełbasą. 
Piwo dokładnie łączymy z miodem i musztardą. Przelewamy do pozostałych składników. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekamy 20 minut. 
Smacznego :) 

23 komentarze:

  1. Świetny pomysł na obiad :) Biała kiełbasę lubię, ale takiej w piwie nie miałam jeszcze okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć święta były bardzo mięsne, skusiłabym się jeszcze na taką kiełbaskę!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Aż ślinka leci... pyszna kiełbaska :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja piekłam ostatnio w cebuli. W piwie jeszcze nie jadłam. Z chęcią bym spróbowała bo pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie widoki jak ja planuję dietę? ;) wygląda przepysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka fajna kiełbaska, w piwku sama bym zjadła. Łucja ż życzeniami się spóźniłam więc pozdrawiam ciebie gorąco i wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ,zrobię małżonowi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda ciekawie i kusząco :) Super ślimaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robimy inaczej, ale te wersja bardziej mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo aromatycznie się zapowiada,ja jednak nie jestem zwolenniczką białej kiełbasy.

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam białą kiełbasę, a w takim wydaniu zapewne smakuje wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Biała kiełbasa i piwo to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają jak cynamonowe bułeczki :D
    a tutaj zaskoczenie: kiełbasa pieczona, ot co! Świetna propozycja, powiem ci, że bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łucja przyzwyczaiła nas ,że piecze zawsze doskonałe i najlepsze bułeczki, dlatego tak nam sie skojarzyło zdjecie. Ale kiełbasa istotnie podana wyśmienicie, mój Małż(On)ek by Cię Łucjo uzłocił.

      Usuń
  14. Bardzo konkretnie ;) Nie jestem zbyt kiełbasiana, ale chętnie ten przepis wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki pyszny pomysł na białą kiełbasę :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Oooo ! Białą kiełbasę to ja kocham ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Jeszcze :) !

    OdpowiedzUsuń
  17. Koniecznie muszę kiedyś zrobić taką kiełbasę, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  18. jeee! uwielbiam wszystko co z piwem <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Też kiedyś taką robiłam i rodzina była zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU