expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 16 kwietnia 2016

Ptysie szarlotkowe

Piecz ... ot tak ... prosto z serca! 
U nas w domu z gotowaniem jest niemal jak z oddychaniem, nie potrafimy bez tego żyć. Dzieci uwielbiają eksperymentować ze mną w kuchni, a mąż dzielnie zjada wszystko co przygotujemy. Na co dzień, kiedy mamy mało czasu skupiamy się głównie na potrzebach podstawowych - obiad, chleb, coś dobrego do pieczywa. Kiedy jednak mamy wolny weekend pozwalamy sobie na troszkę więcej przyjemności i przygotowujemy coś słodkiego by wspólnie celebrować niedzielne popołudnie. 
Tak powstały prezentowane dziś ptysie z nadzieniem szarlotkowym. Czego więcej potrzeba? Chrupiące ciastko, pachnące przyprawami korzennymi jabłka i lekki, śmietanowy krem. Szarlotka w wersji mini - tak na jedną porcję :) Choć w tym wypadku trudno poprzestać na jednej.

Przygotowane specjalnie dla dzieci, które przepadają za ptysiami i dla męża - który kocha szarotki. 




Składniki na ptysie:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
  • łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 

W rondelku zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia i wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać drewnianą łyżką aż masa będzie lśniąca i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Całość ostudzić. 
Następnie do masy wbijać kolejno po jednym jajku i mieszać łyżką lub mikserem aż ciasto się z nim połączy. 
Gotowe przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia wyciskać jednakowej wielkości okręgi. Zachować odstępy ponieważ ciasto mocno rośnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - ok 30 minut. Studzić na kratce. 

Składniki na szarlotkowe nadzienie:
  • 1 kg pokrojonych w kosteczkę jabłek
  • 2 łyżki masła
  • opakowanie przyprawy do szarlotki Delecta
  • opakowanie przyprawy do serników Delecta
  • 400 g śmietanki 30%
  • 500 g serca mascarpone
  • cukier według uznania
Masło rozgrzać w szerokim rondlu, dodać jabłka i prażyć kilka minut by lekko odparowały się zeszkliły. Doprawić przyprawą do szarlotki i sernika (w skład przypraw wchodzi cynamon, kardamon, skórka cytrynowa, wanilia, goździki i imbir). W razie potrzeby lekko jabłka dosłodzić. Przestudzić.
Śmietankę ubić z mascarpone i łyżką cukru. 

Ostudzone ptysie przekroić ostrym nożem wzdłuż. Na pierwszej części ułożyć jabłuszka, na nich krem z bitej śmietany - przykryć drugą częścią ciastka. Całość oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :) 





Przepis dodaję do akcji prowadzonej przez Durszlak. 

Piecz... ot tak... prosto z serca!

14 komentarzy:

  1. Boskie! Fajne jest takie wspolne pieczenie. A jeszcze fajniejsze wspolne objadanie sie takimi smakolykami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne, połączenia ptysia z jabłkami bardzo nam się podoba :)pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Alez muszą pysznie smakować te ptysie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale słodkie ::) wspaniałe. Miłej niedzieli :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam! :) bardzo fajny pomysł na niestandardowe ptysie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie robiłam ptysi, Twoje wyszły idealne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nadzienie szarlotkowe brzmi super pysznie<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne! ptysie i szarlotka w jednym, podoba mi się;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Podoba mi się ten przepis na ptysie! :) Fajne to Wasze rodzinne celebrowanie wspólnego gotowania i jedzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za wspaniałe połączenie :) I do tego piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne ptysie ,jabłka jeszcze dodają im uroku i smaku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialny pomysł!
    Ostatnio w pracy robiłam ciasto parzone, i tak chodzą za mną te ptysie... Szarlotkowe kuszą niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zabierałam się za coś tego typu już tyle razy i zabrać się nie mogłam... usze spróbować w końcu ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU