expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 23 października 2012

Jabłecznik z masą marcepanową


Jesień obfituje tyloma smakami, że aż trudno się zdecydować które z nich lubię najbardziej. 
Z niecierpliwością czekam każdego roku na dynię, gruszki, jabłka i orzechy, a potem nie starcza mi czasu żeby to wszystko przerobić i smakować. Co się da pakuję w słoiki, zamrażam, ale nic nie zastąpi świeżych warzyw i owoców. Dlatego korzystajmy ile się da :) 
Podaję przepis na pyszny jabłecznik, mocno marcepanowy, wilgotny i rozpływający się w ustach. Cudownie pachnący jabłkami i cynamonem.

Składniki:
  • 300 g masy marcepanowej
  • 110 g cukru
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 jajka
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 3 duże jabłka
  • 2 łyżki golden syrup lub płynnego miodu
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • cukier brązowy - do posypania jabłek (opcjonalnie)

Masę marcepanową utrzeć z cukrem, dodać masło i ubić na puszysty krem. Kolejno wbijać jajka, za każdym razem dokładnie ucierając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć, a następnie stopniowo łyżka po łyżce wsypywać do masy  i dokładnie ucierać. Na końcu dodać cukier waniliowy i śmietanę, całość wymieszać.
Tortownicę (u mnie średnica 23) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem. Jabłka obrać, pokroić, wymieszać z cynamonem i syropem/miodem. Ciasto przelać do tortownicy, a na wierzchu wyłożyć równomiernie jabłka. Jabłka posypać brązowym cukrem, choć nie jest to konieczne.
Piec w temperaturze 175 °C przez 45-50 minut.


5 komentarzy:

  1. Ciasto wydaje się być pyszne ! Tym bardziej że uwielbiam marcepan :))) Muszę koniecznie spróbować ! Powodzenia w prowadzeniu bloga :) Będę tu zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Łucjo.
    Bardzo się cieszę,że ciasto Ci posmakowało.:)
    Wygląda bardzo smacznie, a jaki śliczny jeżyk koło niego się kręci ;).
    Powodzenia w prowadzeniu bloga życzę i pozdrawiam:)
    Majana

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) chętnie zjadłabym choć kawałeczek! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU