expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 15 stycznia 2013

Szarlotka

Smaczna szarlotka, pełna kwaskowych jabłek, pachnąca cynamonem. Koniecznie podana z bitą śmietaną, która dopełnia jej smak. 
Wykładając formę ciastem, trzeba uważać żeby rozłożyć je dość cienko, tak jak wyłożyłam górę i dół ciasta, natomiast boki wyszły mi zdecydowanie za grube, co zakłóciło jej naprawdę dobry smak :) Upiekłam ją w tortownicy o średnicy 24 cm.

Składniki na dużą tortownicę:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g masła, lub masła roślinnego
  • 20 g drożdży
  • łyżka oliwy lub dobrego oleju
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 dużych lekko kwaskowych jabłek  (np. antonówki)
  • sok z cytryny
  • kopiasta łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy
Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić obficie sokiem z cytryny, dodać cukier i odstawić w chłodne miejsce.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozkruszone drożdże, cukier puder, jajka, drobno posiekany tłuszcz. Składniki wymieszać, dodać oliwę, sól, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zagniatać aż składniki się dobrze połączą. 3/5 ciasta wyłożyć na spód wysmarowanej tłuszczem tortownicy, podnosząc boki na ok 3-4 cm. Na wierzch wyłożyć jabłka oprószone cynamonem, wyrównać i położyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta. 
Natychmiast po przygotowaniu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto jest gotowe gdy wierzch się zarumieni a boki zaczną odchodzić od tortownicy. Gdy ciasto ostygnie, wyjąć je z tortownicy. Podawać z bitą śmietaną. 
Smacznego :)

Źródło: "Książka kucharska" Ewa Aszkiewicz

4 komentarze:

  1. Twoja szarlotka prezentuje się naprawdę zachwycająco :) Ciasta z jabłkami należą do moich ulubionych i z chęcią bym się skusiła na taki kawałeczek jak na zdjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie, na pewno smaczna :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jej jaka ona śliczna i apetyczna ci wyszła :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie :)
    Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam szarlotkę...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU