expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 11 stycznia 2013

Tarta ze szpinakiem

Pyszna i lekka tarta z ciasta francuskiego, ze szpinakiem i serem. Danie szybkie, proste i tanie :) Robiłam ją już kilka razy, a przepis jest z opakowania "Szpinak liście" firmy Hortex.

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500 g)
  • ciasto francuskie (świeże lub rozmrożone)
  • 270 g sera feta (użyłam 100 g sera żółtego)
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
  • sól, pieprz
Szpinak usmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. (ostrożnie z solą, ponieważ ser jest słony) Całość pozostawić do ostygnięcia. Formę do tarty posmarować oliwą i wyłożyć na nią ciasto. Nakłuć widelcem, wyłożyć masę szpinakową, a na wierzchu ułożyć plastry sera. Jajka wymieszać ze śmietaną i polać tartę. Na wierzchu ułożyć resztę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury  200°C, ok. 30 minut.. Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego :)

Tartę dodaję do akcji: "Uwielbiam szpinak"
 

11 komentarzy:

  1. bardzo ładnie wygląda, będę musiała zrobić
    pozdrawiam
    bs

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem miłośnikiem tart wytrawnych, ale ze szpinakiem jeszcze nie jadłam :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość że niebo dla podniebienia i oka, to jeszcze niesamowicie prosta w przygotowaniu i bardzo zdrowa :)
    Wspaniały przepis... polecam wszystkim osobą lubiącym szpinak :)
    Dziękuję Łucjo za kolejny doskonały przepis!!! :*
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale super tarta :) zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za szpinakiem ale tarta była pyszna!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mozna cos jeszcze do tego dodac? np pieczarki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, wszystko wg uznania :) Choć może podsmażona pierś kurczaka byłaby lepsza?!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU