expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 1 czerwca 2013

Pavlova z truskawkami

Niezwykły deser bezowy. Po pierwsze, beza - lekka, chrupiąca i bardzo krucha z zewnątrz, miękka i delikatna w środku. Po drugie, krem śmietanowy - z sosem truskawkowym i świeże owoce. Czy można chcieć więcej! nie jeden powie, że tak :) ale myślę że jak na jeden dzień taki deser to wystarczająco dużo słodyczy :) Zapraszam. 
Pavlova jest efektem wspólnego pieczenia z okazji Dnia Dziecka, w którym miałam przyjemność uczestniczyć dzięki zaproszeniu Małgosi z bogu Smaki Alzacji :)  
Dziś w wirtualnej kuchni spotkałam się z Małgosią, Anią, Agnes, Agnieszką, Jolą i Joasią.Dziękuję!!


Składniki na bezę:
  • 4 białka (ok. 170 ml)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub skrobia kukurydziana)
  • 1 łyżeczka białego octu winnego (lub sok z cytryny)
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem i narysować na nim okrąg o średnicy ok 20 cm.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli, po jednej łyżce cukru, za każdym razem bardzo dokładnie miksując masę. Gdy masa jest już gładka, lśniąca i nie wyczuwamy grudek cukru dodajemy mąkę i ocet, dokładnie miksujemy.
Masę białkową wyłożyć łyżką na narysowany okrąg. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec przez 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Zostawiłam bezę w uchylonym piekarniku na całą noc. 
Zimną bezę wyłożyć na paterę do góry nogami, delikatnie sciągając papier.



Składniki na masę śmietanową:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
Przygotować sos truskawkowy. Kilka truskawek włożyć do rondelka z grubym dnem, zasypać cukrem i delikatnie podgrzewać aż puszczą sok. Zmiksować  i odparować, ża uzyskają konsystencję syropu. Wystudzić. 
Śmietankę ubić na sztywno, Serek ubić na puszstą masę, dodać do niego 2 łyżki kremówki i szybko wymieszać, dodać resztę i delikatnie zmiksować. Wlać sos i wymieszać łyżką. 
Masę śmietanową wyłożyć na bezę, udekorować owocami. Wstawić na 1 godzinę do lodówki.


Smacznego :)

Przepis bierze udział w akcji:
 Czerwone owoce w roli głównej

30 komentarzy:

  1. Cudna.
    Taka popękana czyli idealna na wierzchu z pianką w środku.
    Fajnie było piec razem :)
    Polecam się na przyszłość do wspólnego gotowania bądź pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) również dziękuję za wspólne pieczenie :)

      Usuń
  2. Mistrzostwo świata,dla mnie nie do przejścia na razie,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) jesteś bardzo miła!

      Usuń
  3. Piękna Pavlova :) Uwielbiam kiedy do bezy jest dużo owoców - truskawki nadają się idealnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) tak, truskawki pasują idealnie :D

      Usuń
  4. No i wreszcie zrozumialam,czemu w obserwowanych przeze mnie blogach taki wysyp pavlovych dzisiaj:-). Ta w Twoim wykonaniu jest przecudna!
    Miłej niedzieli!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wielkim wrażeniem, dla mnie to mistrzostwo świata i jeden z demonów, za które się nie zabieram;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. doskonała w każdym calu:) choć dla mnie jest ona za słodka.
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fantastycznie wygląda!!!Piękne zdjęcia,a Pavlova urzekająca:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest piękna! Idealna! Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ojej :D jest idealny !:) wygląda tak smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku ♥ . Truskawki rewelacyjnie wyglądają na nim : *
    Obserwuję i zapraszam do mnie : http://vizualny-swiat.blogspot.com/ ; *
    Pozdrawiam ; )

    OdpowiedzUsuń
  11. o jaaa. az mi slinka pociekla ;D

    obserwuje i zapraszam do mnie na spagetti:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam to ciasto :) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda obłędnie :) Na prawdę... aż ślinka leci :P
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale smakowitości! Proszę mi przysłać kurierem porcyjkę :D

    OdpowiedzUsuń
  15. przecudowna!! dzięki za wspólny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu dziękuję za zaproszenie :)

      Usuń
  16. a ja uwielbiam bezy w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU