Konfitura z rabarbaru :) coś tak pysznego, że ten kto nie jadł nie jest w stanie sobie tego wyobrazić :) W zeszłym roku robiłam pierwszy raz i byliśmy nią tak zachwyceni, że stała się naszą ulubioną. Jak dla mnie rabarbar w słoiku bije na głowę przetwory z truskawek, choć to one były zawsze moimi ulubionymi :) Kto nie wierzy niech spróbuje :) Poprzednią robiłam z cynamonem, teraz dodałam pomarańcze i kardamon. Polecam :)
Składniki:
- 1 kg rabarbaru (waga po obraniu)
- 1 kg cukru
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka kardamonu
Rabarbar umyć, obrać i pokroić 1-2 cm plastry. Zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, by rabarbar puścił sok, a cukier się rozpuścił. Po tym czasie rabarbar przełożyć do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pomarańcze umyć, sparzyć i zetrzeć skórkę, dodać do gotującego się rabarbaru. Z pomarańczy usunąć błony, plasterki rozdrobnić i wrzucić do konfitury. Gotować wszystko do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gorącą konfiturę rozlać do wygotowanych słoików i postawić do góry nogami. Całkowicie wystudzić.
Z podanych składników wyszły mi 4 słoiczki po 250 ml.
Smacznego :)
Przepis bierze udział w akcji:
Smak musi być świetny !:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) pozdrawiam!
UsuńNarobiłaś mi ochoty na tą konfiturkę! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńJestem pod wielkim wrażeniem, wow!!! Musi być extra:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) jest pyszna :)
UsuńAleż to musi być przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńRobiłam zimą cudowną konfiturę pomarańczową z kardamonem. Myślę, że połączenie z rabarbarem świetnie ją wzbogaca.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu!:-)
Podoba mi się to połączenie rabarbaru z pomarańczą i kardamonem! Taka konfitura musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńbrzmi przepysznie....nigdy nie robiłam takich przetworów :) proszę o małego głosika na mojego bloga http://www.blogmiesiaca.blogspot.com/ thanks :*
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie wynalazki!!! koniecznie muszę zaopatrzyć piwnicę i w tę konfiturkę :-)
OdpowiedzUsuńprzyznam, że z rabarbaru to jeszcze nie jadłam... trzeba chyba nadrobić :)
OdpowiedzUsuńRobiłam rabarbar z pomarańczą - czysty obłęd :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś z cynamonem i była cudna w smaku. Z pomarańczą na pewno smakuje świetnie!
OdpowiedzUsuńŁucjo, a który Ci bardziej smakował?
OdpowiedzUsuńGosiu oba mi bardzo smakują :) na pewno zrobię jeszcze ten z cynamonem :)
UsuńRobiłam bez pomarańczy, jest bardzo fajna. Na zimę będzie jak znalazł :-)
OdpowiedzUsuńmm.. połączenie rabarbaru z pomarańczami.. nie znam!
OdpowiedzUsuń