Pyszna i lekka zupka wiosenna. Polecam wszystkim miłośnikom zup kremowych.
Składniki:
- 1/2 kg rzodkiewki
- 2 duże ziemniaki
- kawałek selera
- 1 mały por, biała i zielona część
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/3 kostki masła
- 100 g śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki, seler obrać, pokroić w kostkę. Por umyć i pokroić w plasterki. Masło rozgrzać i dusić w nim warzywa przez 10 minut. Rzodkiewkę umyć, rozdrobnić, przekrawając ją na pół, lub na cztery. (kilka rzodkiewek można odłożyć do dekoracji) Wrzucić do garnka i dusić kolejne 10 minut, aż warzywa zmiękną. Zalać 1/4 bulionu, zmiksować wszystko na na gładko i dodać resztę bulionu. Wlać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego :)
Wspaniały i pięknie podany!
OdpowiedzUsuńMam na niego ogromną ochotę.
Pozdrowienia!
dziękuję i pozdrawiam!!
UsuńSlinka cieknie na taka zupke:)Pycha:)
OdpowiedzUsuńdzięki Agusik :)
UsuńIntrygująca. Z zupą z rzodkiewki spotykam się po raz pierwszy w życiu. Bardzo ciekawa jestem jej smaku....
OdpowiedzUsuńzrób a nie pożałujesz :)
UsuńMnie także zaciekawiła, nie umiem sobie wyobrazić jak smakuje kremowa rzodkiewkowa zupa - brzmi w kązdym razie świetnie :)
OdpowiedzUsuńChyba ma dość ostry smak, prawda ? :)
OdpowiedzUsuńnie jest ostra, ma delikatny i bardzo ciekawy smak :) warto spróbować!!
UsuńFajny przepis! Wygląda zachęcająco :D
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie uwielbiam takie kremy:-)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł, takiego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń