Rolada bezowa z truskawkami. Niezwykły deser. Delikatna i słodka beza a w niej bita śmietana i owoce, jakie tylko chcemy. Teraz truskawki, ale na blogu jest już rolada robiona zimą z brzoskwiniami z puszki, są też zdjęcia rolady z malinami, a ja najbardziej lubię z jagodami :) Roladę robiłam, gdy były upały, dlatego do śmietanki dodałam galaretkę, by masa była trwalsza i ciasto mogło spokojnie stać na stole.
Namawiam do zrobienia :) nie będziecie żałować!!
Składniki:
- 4 białka
- 230g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 200g słodkiej śmietany 30- 36%
- ok. 400g owoców
- galaretka truskawkowa rozrobiona w 1/2 szklanki wody
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia o rozmiarze 24x34 cm.
W
miseczce wymieszać cukier z mąką ziemniaczaną. W dużej misce umieścić
białka i ubić je na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać ocet i dalej
ubijając łyżka po łyżce dodawać cukier z mąką. Masa powinna być gęsta i
lśniąca.
Bezę rozsmarować na papierze, zachowując co najmniej 1 cm odstępu od brzegów papieru, ponieważ beza urośnie.
Piec
w nagrzanym do temperatury 150 stopni piekarniku, ok 20-25 minut.
Upieczoną bezę wyciągnąć z piekarnika i zostawić na parę minut do
przestudzenia. Następnie rozłożyć papier do pieczenia i na niego wyłożyć
bezę odwracając ją do góry nogami. Ściągnąć delikatnie papier i
zostawić bezę do całkowitego przestudzenia.
Owoce
drobno pokroić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać schłodzoną galaretkę. Gotową wyłożyć na bezę. Na śmietanie rozłożyć owoce,
(część owoców można zostawić do ozdobienia) pozostawiając z jednego
krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie
wyciekło.
Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Górę rolady udekorować owocami.
Bezę można podać od razu. W lodówce przechowywać do 2 dni.
Smacznego :)
Źródło: Domowe Wypieki
Szalejesz, moja droga! :) też będę robić roladkę bezową, ale z czereśniami :)
OdpowiedzUsuńz czereśniami brzmi niezwykle kusząco :D
UsuńMnie nie trzeba namawiać ani trochę! :-)
OdpowiedzUsuńGdybyś nie dodała, że to dzieło archiwalne, zaraz wpadłabym w gości na tę przepyszną roladkę! :-))))
Mistrzostwo-zwinąć roladę z bezy,to nielada sztuka!
OdpowiedzUsuńMusi być bardzo pyszna, na pewno rozpływa się w ustach :D
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńajaja, omnomnonmomnnooo-wygląda genialnie! ale też chyba wygrywałaby u mnie jagodowa ;d
OdpowiedzUsuńależ pięknie wygląda :)) tylko robić zdjęcia :D
OdpowiedzUsuńDo deserów ręki nie mam, ale do jedzenia jak
OdpowiedzUsuńnajbardziej :-))Wygląda cudnie :-)
Piękne rolada. uwielbiam takie
OdpowiedzUsuńja wolę chyba jednak biszkoptowe, bo beza jest dla mnie za słodka, choć wygląda apetycznie:D
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła taką roladę :) Super :)
OdpowiedzUsuńRolada cudna, nie jem deserów ale chłonę oczami :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bezy, a jeszcze takie z owocami, pycha :)
OdpowiedzUsuńNa razie robiłam tylko roladę bezowo-cytrynową ale widzę, że trzeba to zmienić ;)!
OdpowiedzUsuńJadłam ją!!! Niech żałuje ten kto jeszcze nie próbował :)
OdpowiedzUsuńT.C.
Keep on writing, great job!
OdpowiedzUsuń