Lody przyrządziłam przy pomocy maszyny do lodów, choć można je zrobić bez niej.
Oryginalny przepis jest na ok. 1,5 litra lodów, ale moja maszyna jest na litr lodów, a ja dopiero ją poznaję, dlatego zmniejszyłam proporcje i takie je Wam podaję. Polecam :)
Składniki na ok. 1 litr lodów:
- 170 ml pełnego mleka
- 170 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 4 żółtka
- 170 ml drobnego cukru do wypieków
- 350 g truskawek, odszypułkowanych
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny - pominęłam
- ziarenka z 1 laski wanilii
Truskawki i sok z cytryny zmiksować blenderem, odstawić.
Do garnka z grubym dnem wlać mleko, kremówkę i
ziarenka wanilii. Gotując na małym ogniu doprowadzić do wrzenia.
W międzyczasie w drugim naczyniu mikserem utrzeć żółtka z cukrem, do
uzyskania jasnego, puszystego kremu. Krem z żółtek wlać do mleka, cały
czas mieszając. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając łyżką, do lekkiego
zgęstnienia: mieszanka powinna lekko oblepiać łyżkę (będzie lekko
gęsta). Natychmiast zdjąć z palnika, nie doprowadzając do wrzenia - lody
by się zważyły.
Natychmiast dodać zmiksowane z truskawki, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.
Po tym czasie schłodzoną mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Po tym czasie schłodzoną mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można również wykonać bez maszyny - schłodzone
składniki zmiksować, przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki. Podczas
chłodzenia mniej więcej co 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować,
by nie wytworzyły się kryształki lodu i lody były bardziej puszyste.
Źródło: Moje Wypieki
Źródło: Moje Wypieki
Maszynka do robienia to moje marzenie. Domowe lody nie mają sobie równych! Pysznie podałas te truskawowe:-).
OdpowiedzUsuńmarzyłam o maszynce jakieś 2 lata :) i w końcu kupiłam :D
Usuńkurczę, teraz żałuję, że nie zaopatrzyłam się w maszynkę.. :) ale chyba skuszę się w końcu na zrobienie lodów, nawet bez niej :D tak kuszą z Twojego zdjęcia.. :)
OdpowiedzUsuńNie mam maszyny,a dziś rano obudziłam się z myślą podjęcia próby zrobienia lodów bez maszyny,no i proszę,od razu mam przepis-pyszny!!!
OdpowiedzUsuńpyszności:) ale bym takie zjadła...
OdpowiedzUsuńchyba się skuszę na lody z tego przepisu,jak tylko wyzdrowieję :))
OdpowiedzUsuńNie mam maszynki do lodów, ale mi smaka narobiłaś...;-)
OdpowiedzUsuńTe lody są rewelacyjnie:-), najlepsze truskawkowe jakie jadłam:-)
OdpowiedzUsuńtruskawkowe szaleństwo w takiej wersji bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńja się jeszcze domowych nie odważyłam, ale twoje tak kuszą!
OdpowiedzUsuńMmmm:)
do tej pory znalazłam kilka przepisów gdzie jajka były surowe, a tu mi się podoba, że się je podgrzewa - wtedy maluch też może sobie zjeść, zwłaszcza taki maluch, który uwielbia lody :-)
OdpowiedzUsuńLodów nigdy dość! Musze też sprawić sobie maszynkę do lodów tylko jak się rozpędzę to miejsca w zamrażarce niestarczy ;D
OdpowiedzUsuńtemu deserowi chyba nikt się nie oprze:) wygląda cudownie:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam!:) domowych jeszcze nie robiłam, kusisz!:)
OdpowiedzUsuńNie mam maszynki, ale bez też są super bo robiłam sama :-) pyszne ci wyszły
OdpowiedzUsuń