expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Lassi malinowo-rabarbarowe

Mimo że u nas temperatury już nieco spadły, wczoraj miałam w domu jedyne 28 stopni :) wciąż nie miałam ochoty na pieczenie. Dlatego swoich gości poczęstowałam takim o to podwójnie różowym lassi :) 
Na dole warstwa malinowa, u góry mleko migdałowe, jogurt i rabarbar. Przepyszne orzeźwienie, które pięknie się prezentuje.
Polecam gorąco na upalne dni :) 

Składniki dla 4 osób:
Puree z malin
  • 1 szklanka malin - dałam 2 szklanki mrożonych
  • 2 łyżki cukru

Puree z rabarbaru
  • 1 ½ szklanki posiekanego rabarbaru
  • ¼ szklanki cukru
  • 3 łyżki wody

Mleko migdałowe
  • 1 ½ szklanki mielonych migdałów
  • 1 kawałek cynamonu - u mnie szczypta mielonego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka kruszonego lodu
  • ¼ szklanki płatków migdałowych

Maliny i cukier gotować w rondelku na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzić.

W osobnym rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki, ale jego kolor pozostanie różowy. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.

Mielone migdały, cynamon i mleko umieścić w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, przestudzić. Wylać na sito wyłożone gazą i mocno ją skręcając wycisnąć mleko do osobnego naczynia. Schłodzić. 
Płatki migdałów zrumienić na patelni. 
Gdy wszystkie składniki zostaną schłodzone, mleko, jogurt, rabarbar, kruszony lód i 2 łyżki puree z malin zmiksować do połączenia składników. 
Pozostałe puree z malin rozlać do szklanek. Następnie ostrożnie, tak by nie pomieszać kolorów wlewać drugą warstwę. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i udekorować malinką.
Smacznego :)  

Źródło: program Anny Olson "Na słodko"

Przepis dodaję do akcji:
Akcja rabarbar - IV edycja

26 komentarzy:

  1. Ochłodzony na upały doskonały:-) Mogę szklaneczkę ?;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada wspaniale. Chcialabym byc Twoim gosciem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda:) też sobie taki zrobię, bardzo mnie za ciekawił przepis:d

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że Ci się podoba :) polecam zrobić!!

      Usuń
  4. mmmm.. w sam raz na te upały, które już się skończyły:(
    Ale wygląda genialnie, biały i czerwony to zaczepisty kontrast:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne i super dekoracyjne wyszło Ci to lassi. Idealny deser na ciepłe dni. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ech...chciałabym być na miejscu Twoich gości:)Będzie mi się śnić w nocy-wygląda mega obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglada bardziej na deser niz lassie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja go podałam jako zamiast deseru :D

      Usuń
  8. szczena mi opadała na ich widok moja droga! :) jeszcze zdążę je zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny deser z mleczkiem migdałowym. Latem powiało i pysznościami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. śliczny ten deser ;-) aż mi się chce spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda obłędnie! :) Marzy mi się teraz taka porcja ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Szklaneczkę chętnie bym przygarnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. pycha ! miałam okazje spróbować
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dziewczyny dziękuję za przemiłe komentarze :) lassi polecam - warto zrobić!!

    OdpowiedzUsuń
  15. idealne dla ochłody - fajna ta wersja, taka inna:D

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam, pyszna pianka w pucharkach:)
    <3
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie jej do akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie się prezentuje, a maliny uwielbiam, poczekam na upały to przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU