Mimo że u nas temperatury już nieco spadły, wczoraj miałam w domu jedyne 28 stopni :) wciąż nie miałam ochoty na pieczenie. Dlatego swoich gości poczęstowałam takim o to podwójnie różowym lassi :)
Na dole warstwa malinowa, u góry mleko migdałowe, jogurt i rabarbar. Przepyszne orzeźwienie, które pięknie się prezentuje.
Polecam gorąco na upalne dni :)
Składniki dla 4 osób:
Puree z malin
- 1 szklanka malin - dałam 2 szklanki mrożonych
- 2 łyżki cukru
Puree z rabarbaru
- 1 ½ szklanki posiekanego rabarbaru
- ¼ szklanki cukru
- 3 łyżki wody
Mleko migdałowe
- 1 ½ szklanki mielonych migdałów
- 1 kawałek cynamonu - u mnie szczypta mielonego
- 2 szklanki mleka
- 2 ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka kruszonego lodu
- ¼ szklanki płatków migdałowych
Maliny i cukier gotować w rondelku na małym ogniu ok. 5 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Schłodzić.
W osobnym rondelku umieścić rabarbar, cukier i wodę. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut, aż będzie miękki, ale jego kolor pozostanie różowy. Zdjąć z ognia i zmiksować. Schłodzić.
Mielone migdały, cynamon i mleko umieścić w rondlu, doprowadzić niemal do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu, przestudzić. Wylać na sito wyłożone gazą i mocno ją skręcając wycisnąć mleko do osobnego naczynia. Schłodzić.
Płatki migdałów zrumienić na patelni.
Gdy wszystkie składniki zostaną schłodzone, mleko, jogurt, rabarbar, kruszony lód i 2 łyżki puree z malin zmiksować do połączenia składników.
Pozostałe puree z malin rozlać do szklanek. Następnie ostrożnie, tak by nie pomieszać kolorów wlewać drugą warstwę. Na wierzchu posypać płatkami migdałowymi i udekorować malinką.
Smacznego :)
Źródło: program Anny Olson "Na słodko"
Ochłodzony na upały doskonały:-) Mogę szklaneczkę ?;-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się :)
UsuńWyglada wspaniale. Chcialabym byc Twoim gosciem :)
OdpowiedzUsuńbardzo mi miło i zapraszam :)
Usuńświetnie wygląda:) też sobie taki zrobię, bardzo mnie za ciekawił przepis:d
OdpowiedzUsuńcieszę się że Ci się podoba :) polecam zrobić!!
Usuńmmmm.. w sam raz na te upały, które już się skończyły:(
OdpowiedzUsuńAle wygląda genialnie, biały i czerwony to zaczepisty kontrast:)
Piękne i super dekoracyjne wyszło Ci to lassi. Idealny deser na ciepłe dni. :-)
OdpowiedzUsuńEch...chciałabym być na miejscu Twoich gości:)Będzie mi się śnić w nocy-wygląda mega obłędnie!
OdpowiedzUsuńAgusik polecam zrobić :)
Usuńwyglada bardziej na deser niz lassie
OdpowiedzUsuńja go podałam jako zamiast deseru :D
UsuńMniam! Przepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńZachwycające :)
OdpowiedzUsuńszczena mi opadała na ich widok moja droga! :) jeszcze zdążę je zrobić! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :D
UsuńFajny deser z mleczkiem migdałowym. Latem powiało i pysznościami :-)
OdpowiedzUsuńśliczny ten deser ;-) aż mi się chce spróbować...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! :) Marzy mi się teraz taka porcja ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Szklaneczkę chętnie bym przygarnęła :)
OdpowiedzUsuńpycha ! miałam okazje spróbować
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
:*
UsuńDziewczyny dziękuję za przemiłe komentarze :) lassi polecam - warto zrobić!!
OdpowiedzUsuńidealne dla ochłody - fajna ta wersja, taka inna:D
OdpowiedzUsuńmniam, pyszna pianka w pucharkach:)
OdpowiedzUsuń<3
Pozdrawiam i dziękuję za dodanie jej do akcji rabarbarowej:)
Pysznie się prezentuje, a maliny uwielbiam, poczekam na upały to przetestuję :)
OdpowiedzUsuń