expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 22 sierpnia 2013

Orzechowy chleb na zakwasie

Jakiś czas temu przyszła do mnie piękna paczka, pełna wspaniałych produktów. W jej skład wchodziły między innymi produkty marki Kresto, Back Mit i Rapso. Paczkę dostałam od Świadomego Odżywiania, w ramach współpracy. 
Jako pierwsze testowałam tarte orzechy włoskie i upiekłam z nimi chleb. Wyszedł wspaniale :)
Chleb jest pieczony na zakwasie pszennym. Ciasto było dość rzadkie i ciężko się wyrabiało, robiłam to ręcznie, ponieważ nie chciałam zepsuć drugiego miksera :) pierwszy padł właśnie przy wyrabianiu ciasta na chleb ;/ Pięknie i szybko rosło. Sam chleb wyszedł pyszny i pachnący orzechami. O chrupiącej skórce i mięciutkim wnętrzu. Długo zachowuje świeżość. Polecam :)

Składniki na formę 9x27 cm :
  • 200 g zakwasu pszennego dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 300 g wody
  • 300 g mąki pszennej + ok 50 g do podsypywania podczas zagniatania
  • 200 g tartych orzechów włoskich - użyłam Tartych orzechów włoskich Back Mit
  • 10 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
W dużej misce, drewnianą łyżką wymieszać zakwas, mąkę, olej, wodę i drożdże. Odstawić na godzinę. Następnie dodać tarte orzechy i sól, energicznie wyrabiać przez ok. 10 minut by ciasto dobrze się napowietrzyło. Zwinąć w kulę i odstawić do wyrastania na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, przykryć i odstawić na 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni. Piec przez 40 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił, przykryć chleb papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Fantastyczny chlebuś. A te produkty znam doskonale. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechowy ale musi być pyszny taki chlebuś :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny chlebek :) Ja dziś będę piekła chleb - pierwszy raz w życiu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam zatem kciuki :) jak się raz zacznie nie można już przestać :)

      Usuń
  4. Skórka nawet na zdjęciu wygląda niezwykle chrupiąco, a to moja ulubiona część chleba.Orzechowy chlebek to dla mnie nowość, ale bardzo zachęcająco brzmiąca nowość:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie, i te orzechy...:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie. Orzechowy - brzmi zachęcająco!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, orzechowy musi być wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda po prostu przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  9. mam na niego niesamowitą chętkę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upiecz :) jest naprawdę bardzo smaczny i niesamowicie mięciutki :)

      Usuń
  10. Niestety muszę poczekać aż mój zakwas urośnie...Szkoda...bo chętnie bym zjadła kromeczkę:)!

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam orzechy, więc taki chleb by mi posmakował:) fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego chleba jeszcze nie jadłam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda obłędnie:) musiał smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU