expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 28 sierpnia 2013

Sałatka z arbuzem i fetą

Lekka i orzeźwiająca :) Sałatka pełna kolorów, smaków i kontrastów. Słodki arbuz i słona feta, limonka i cebula, mięta i natka pietruszki. Efekt zaskakująco pyszny :) Spróbujcie! 

Do przygotowania sałatki użyłam oleju rzepakowego Rapso, który otrzymałam w ramach współpracy ze Świadomym Odżywianiem.

Składniki:
  • 1,5 kg słodkiego, twardego arbuza
  • 2 limonki
  • 250 g greckiego sera feta
  • mała czerwona cebula
  • mały pęczek świeżej mięty
  • 3−4 łyżki oliwy - użyłam oleju rzepakowego Rapso
  • 100 g drylowanych czarnych oliwek
  • świeżo mielony pieprz
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półksiężyce. Skropić sokiem wyciśniętym z limonek - dzięki temu cebula straci ostrość.
Arbuza przekroić, usunąć pestki i łyżką do melonów wykrawać kuleczki. Jeśli nie mamy takiej łyżki, to arbuza kroimy w trójkąty 3-4 cm. Fetę pokroić w kostkę i umieścić razem z arbuzem w dużej misce. Listki mięty umyć, osuszyć i drobno posiekać, dodać do miski. Na wierzch wyłożyć cebulę wraz z sokiem, dodać całe oliwki, polać olejem i oprószyć pieprzem. Delikatnie wszystko wymieszać. Podawać.
Smacznego :) 

Źródło: Poezja Smaku

17 komentarzy:

  1. Jak wiesz lubię takie niestandardowe połączenia, także przepis do wypróbowania. Koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. i znowu tak kolorowo, że aż buzia się śmieje! :)
    Pysznie tworzysz te sałatki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na wakacjach teraz jadłam codziennie, z tą różnicą, że oliwa z oliwek była w niej, bo w Grecji byłoby grzechem inaczej:-) I rukolę dodawałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne, smaczne i zero zmywania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie podana! Cieszę się że przypadła do gustu :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka piękna i jak ładnie podana, moje smaki :-) można jeść oczami

    OdpowiedzUsuń
  7. sałatka wygląda apetycznie:) widywałam ją już na wielu blogach - to hit tego lata:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie smaków i wygląda naprawdę pięknie. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łucjo, kusisz kolorami, forma podania idealna na przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wspaniale wygląda! Mi też ta sałatka bardzo smakowała:)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU