expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Tarta z ricotty z kremem waniliowym i morelami

Tarta z ricotty. Tak pyszna, że lepszej jeszcze nie jadłam :) Spód delikatny i maślany, jego brzegi rozwarstwiają się podobnie do ciasta francuskiego. Krem lekki, puszysty, waniliowy, a na nim słoneczne morele. 
Tarta podbiła nasze serca i na pewno upiekę ją jeszcze nie raz :)

Składniki na formę o średnicy 25 cm.

Ciasto:
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g ricotty
 Krem:
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 lekko ubite jajko
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • morele
Zimne masło posiekać z mąką do uzyskania kruszonki, dodać ricottę i wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 15-20 minut. 
Lekko schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie, formując okrągły placek o grubości 3-5 mm i średnicy nieco większej niż forma. W razie potrzeby podsypać lekko mąką. Rozwałkowane ciasto przenosimy do lekko natłuszczonej  foremki, najlepiej na wału. Docisnąć boki palcami i odciąć wystające pbrzegi. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia, obciążyć suchą fasolą i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 10 minut. 
Zdjąć papier z fasolą  i piec jeszcze 5 minut, do lekkiego zrumienienia. 

W tym czasie przygotować krem.
Morele sparzyć wrzątkiem, po minucie wodę odlać i zalać zimną wodą. Obrać ze skórki i wypestkować*
Jajko, ekstrakt waniliowy, cukier puder i śmietanę miksujemy do połączenia składników. Krem wylewamy na podpieczony spód, układamy  morele. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż na wierzchu utworzy się złota skorupka.
Tartę wystudzić i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny**
Smacznego :) 

* ja moreli nie obrałam, ale radzę obrać, ponieważ przy tak delikatnym kremie źle kroiło się nie obrane owoce
** ciasto kroiłam jeszcze ciepłe i całkiem dobrze się kroiło, jednak polecam je najpierw schłodzić



Źródło: Magazyn KUCHNIA


24 komentarze:

  1. ooo.. i się zakochałam.. Jak ja sobie wyobraziłam ten smak, cudo! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wcale Ci się nie dziwię :) ja też się zakochałam :D

      Usuń
  2. Cudo :)! A spód...coś nowego:)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna!
    Jem ją oczami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podana, cudny talerzyk i tarta aż się śmieje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. chyba się skuszę na Twoją opcję z morelami, tylko muszę dorwać ricottę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda tak pysznie i delikatnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie wygląda - jak zwykle z resztą :-) a morele... już czuję jak apetycznie pachnie...

    OdpowiedzUsuń
  8. jest pyszna , miałam przyjemność ją spróbować
    polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Klimatyczne i urocze zdjęcia :) Uwielbiam morele za smak i intensywną barwę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo fajnie :-) i pewnie też nieźle smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny pomysł na ciasto do tarty - do tej pory widziałam ricottę tylko w kremie do tarty, a tu w samym cieście :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU