expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 26 listopada 2013

Bułeczki śniadaniowe na zakwasie

Pyszne, pachnące bułeczki na zakwasie żytnim. Doskonałe na śniadanie, kolację i o każdej porze dnia :) Proste ale czasochłonne, jednak warte każdej poświęconej im minuty. 
Ciasto rośnie w nocy, ale do pracy należy zabrać się wczesnym wieczorem, ponieważ wymaga zagniatania, zaglądania, składania. Po tym wszystkim ciasto odstawiamy i spokojnie idziemy spać, a rano ponownie składamy, dzielimy i odstawiamy, teraz już tylko kilka minut pieczenia i bułeczki gotowe :) Zapraszam!

Składniki:
  • 75 g żytniego zakwasu 100% (dokarmionego)
  • 515 ml wody
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli
Wczesnym wieczorem połączyć zakwas z wodą, dodać mąki, składniki połączyć, przykryć folią spożywczą i odstawić na 45 minut. Dodać sól, ciasto dokładnie wyrobić, przykryć folią i zostawić na 30 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie rozciągnąć na blacie i złożyć kilka razy w kopertę. Odstawić na 30 minut i ponownie złożyć kilka razy w kopertę. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc. 
Rano ciasto wyłożyć na mocno wysypany mąką blat, złożyć w kopertę i zostawić na 10 minut i złożyć ponownie. Delikatnie obrócić ciasto góra dół, obsypać mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 40-60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni. Blachę wysypać mąką, ciasto pokroić ostrym nożem na kawałki, przełożyć na blaszkę. Piec 15-20 minut.
Smacznego :) 

Źródło: UgotujmyTo.pl

Przepis zostanie dodany do akcji:

27 komentarzy:

  1. Wspaniałe! Do spapugowania zapisuję :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podobają. Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe te bułeczki, takie bardzo swojskie,chlebowe- przepis mi się bardzo podoba, zdjęcia niezwykle sugestywne

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wyrosły, zakwas podziałał idealnie, bułki świetne

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczątko! Jak ja bym zjadła taką bułeczkę na śniadanko! Domową, pyszną i pachnącą. Póki co nikt mi nie chce jej upiec!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale boskie :)! Cieszę się, że smakowały!!! Pozdrawiam serdecznie :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) smakowały i to bardzo! pozdrawiam!

      Usuń
  7. Takie bułki uwielbiam, i tylko takie mi wychodzą bo coś do drożdżowych nie mam ręki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty Olimpio czego się nie chwycisz pięknie wychodzi : )

      Usuń
  8. Smakowite!
    Uwielbiam śniadania z własnymi bułkami.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne, zapisuję do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, jakie śliczne bułeczki. Kuszą , kuszą... Ja tez takie chcę. Upiec oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też je robiłam z tego samego źródła i są pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na zakwasie to jedna dla mnie ha ha. Buły wołają zjedz mnie, takie piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. ach te Twoje wypieki, tylko wzdychać do nich! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne te bułki! Dziekuję za dołaczenie do listy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU