expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 29 września 2014

Chleb z dynią na zakwasie

Prosty chleb pszenny z dynią - na zakwasie. Bardzo smaczny, wilgotny. Długo zachowuje świeżość, dlatego przy dużej rodzinie polecam piec od razu dwa bochenki :) Zapraszam!

Składniki: 
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej, typ 750
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki puree z dyni*
  • 100 g pestek ze słonecznika
  • 1 płaska łyżka soli
Słonecznik odłożyć. Pozostałe składniki połączyć w misce i zagnieść gładkie ciasto. Po kilku minutach wyrabiania dodać słonecznik i zagniatać aż równomiernie rozłoży się w chlebie. 
Gotowe przełożyć do naoliwionej miski na 2 godziny. Następnie przełożyć do foremki keksowej, wyrównać, przykryć folią spożywczą. Odstawić na 4-7 godzin (aż urośnie o 1/3). 
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, ok 40 minut. 15 minut przed końcem chleb wyjąć z keksówki, by spód się dopiekł. Gotowy bochenek pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. 
Smacznego : )

* Dynię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, nie obierając pokroić w plastry.  Ułożyć na blaszce do pieczenia, przykryć filią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni ok. godzinę - aż dynia będzie miękka. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i zmiksować na gładko. 

Źródło: Gotuje, bo lubi 

Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" we wrześniu prowadzoną przez Akacjowy Blog :) 

33 komentarze:

  1. przydałby mi sie taki świeży chlebuś na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też piekłam w tym roku dyniowy chleb i zdecydowanie polecam, są pyszne!: )

    OdpowiedzUsuń
  3. z dynią? Ale to musiało mieć aromat podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja właśnie nie dawno zaczęłam swoją przygodę z chlebami na zakwasie :) są wymagające ale pyszne wczoraj, upiekłam razowy i wyszedł super :) Twój zapewne też bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak chleb z ziarnami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wszystkie Twoje chleby są wspaniałe :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dwa bochenki to ja jeden porywam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brawo,brawo i jeszcze raz brawo za taki wspaniały chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też robię chlebek z dynią, tylko inny, ale jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleby omijam w dni tygodnia, pozwalając sobie na rozpustę w sobotę i do soboty zatem musi czekać taki przepis (jeśli wydębię od kogoś zakwas)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny chrupiący chlebuś :)
    ... kurczę muszę w końcu spróbować swoich sił w materii pieczenia chleba, kusisz Łucjo ;)
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Łucjo-tak się szczęśliwie składa, że zobaczyłam ten post na mojej stronie w ulubionych blogach. Nie ma go w formularzu zgłoszeniowym, ale z tego co widzę dołączasz go do listy. Ja go dopiszę , tylko proszę podlinkuj tę stronę po Akacjowy blog :) pozdrawiam serdecznie
    Chleb piękny ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Łucjo, Twoje chleby są cudnej urody, jak Ty to robisz,że tak pięknie Ci się udają?
    Mój Pan Zakwas obraził się na mnie i nie chce bąbelkować, przemawiam doń czule i karmię go jak trzeba, może w końcu ruszy.
    Chleb z dynią zrobię, upewniam się,że składniki podałaś na jeden chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bożenko dziękuję, przepis jest na jeden bochenek w długiej keksówce !

      Usuń
    2. Mój chleb zagnieciony, ciekawa go jestem, bo bardzo niekłopotliwy. Napiszę ,jak się udał.

      Usuń
    3. czekam zatem na wiadomość :)

      Usuń
    4. Chleb upiekłam , skomentowałam na Twojej fanpage facebook'a i tam wstawiłam zdjęcie przez Cook'd. Dziękuję za przepis.:)

      Usuń
  14. Pieczywo Twojego wypieku zawsze jest zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Widzę, że dynia u Ciebie zaczęła swe podboje:-) Moja jeszcze czeka:-) Chleb zapisuje doz robienia. Wygląda znakomicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny! :) dzięki dyni na pewno bardzo wilgotny i długo trzymający świeżość :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknych chlebuś, jak malowany. Fajnie że tyle ziaren dałaś.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wypieczony super, chętnie spróbowałbym kromeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam domowe pieczywo :-) ten chlebek wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU