expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 28 października 2014

Ciasto czekoladowo-dyniowe z orzechami pecan

Czekolada, dynia i orzechy! Połączenie idealne :) Ciasto jest bardzo czekoladowe, pełne chrupiących orzechów i niesamowicie pachnące. Mimo dużej ilości czekolady pozostaje lekkie i ładnie rośnie. 
Najlepsze drugiego dnia, choć szczerze mówiąc nie wiem kto potrafiłby powstrzymać się przed zjedzeniem ciasta od razu. Na szczęście pieczone jest w dużej formie więc na drugi dzień też coś zostanie.  Zapraszam :) 
 

Składniki:
forma o średnicy 23 cm
  • 125 g orzechów pecan - u mnie Orzechy Pecan Piątnica
  • łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 225 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 150 g masła + do wysmarowania formy
  • 3 jajka
  • 275 g ciemnego cukru muscovado
  • 275 ml wody
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 100 g dyni, startej na małych oczkach
  • kakao do oprószenia
Formę wysmarować masłem i wyścielić papierem do pieczenia.  
W miseczce wymieszać orzechy z pieprzem. Wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i prażyć w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, ok. 10 minut - do nabrania złocistego koloru i kruchości. Wystudzić i z grubsza posiekać. 
W żaroodpornej miseczce roztopić czekoladę z masłem nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Dno miseczki nie może dotykać powierzchni wody. 

Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Dodać stopioną czekoladę, a następnie wodę i ziarenka wanilii. Mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Dodać dynię, orzechy - zamieszać. 
Gotową masę przelać do formy, piec w temperaturze 170 stopni ok. 1 godzinę i 10 minut (u mnie godzina), do suchego patyczka. 
Ostudzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę do zupełnego wystudzenia. Ostudzone ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao. 
Smacznego :) 

Źródło: Czekolada, Eric Lanlard


Do ciasta wykorzystałam orzechy, które otrzymałam od firmy Piątnica






Taką paczuszkę dostałam od sklepu Piątnica :)


29 komentarzy:

  1. Jak dla mnie połączenie idealne. Z chęcią porywam kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wygląda bardzo smakowicie, zobaczę czy uda sie mi kupić pekany i może sie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piękny zapas:) A ciasto idealne na jesienne smutki:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciacho i piękne, jesienne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I paczuszki, i ciasta zazdraszczam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nacieszę oko tym smakołykiem,bo za oknem pada i wieje...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe połączenie smakowe! Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciacho z orzechami pecam mniam. Porywam kawałek. Bardzo fajna paczuszka to teraz będzie się działo w kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale paka! Super, fajne produkty, zazdroszczę współpracy :)
    a ciacho? Pierwsza klasa! Dla mnie bomba, mniam.. wygląda na wilgotne, ale piszesz, że lekkie i puszyste.. a więc idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smaczne ciasto i produkty do wykorzystania.

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialne musiało być to ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie się prezentuje, ustawiam się w kolejce po kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciacho pycha wyglada fantastycznie a paczuszka pelna dobroci, super

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pyszne jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gratuluję współpracy :)
    Zjadłabym teraz takiego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne ciasto, a połączenie pekanów i czekolady to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musi naprawdę świetnie smakować, wygląda tak wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale dostałaś wspaniałą paczkę; ) A ciacho ma super strukturę; ))

    OdpowiedzUsuń
  19. Na pewno smakowite Łucjo.
    Prezentuje się bardzo ładnie.

    OdpowiedzUsuń
  20. ale bogata paczuszka! :) a ciacho przygotowałaś iście jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak dla mnie idealne, chętnie bym się wprosiła na takie ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. dyniowy wypiek to coś zdecydowanie dla mnie! pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  23. O ! Święty Mikołaj już chodzi?
    Ciasto przepysznie wygląda ,Łucjo, ależ musi być dobre.
    Ten pazur pieprzowy jest genialny! Zapamiętam.

    OdpowiedzUsuń
  24. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Już czuje jego zapach :) czasem chciałabym nie chodzić do pracy tylko pichcić pichcić i pichcić ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wspaniałości! Pozdrawiam i zapraszam do Naszego kulinarnego świata!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wykorzystałam przepis, ale dodałam gruszki i żurawinę. Dynia królowała zbyt długo. ;) Receptura zacna, ciacho wyszło przepyszne! Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU