expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 7 października 2014

Jabłecznik z bitą śmietaną

Puszysty biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną. Jabłecznik jest lekki, a kwaskowe jabłka idealnie komponują się ze słodką bitą śmietaną.


Składniki na biszkopt:
standardowa forma do ciast, u mnie ok. 23x34 cm
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej

Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Stale ubijając dodawać kolejno żółtka, następnie przesiane mąki. Na wolnych obrotach miksera zmiksować tylko do połączenia składników. 

Masę wlać do blaszki, delikatnie wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni, 30-40 minut, do suchego patyczka.  


Składniki na masę jabłeczną:
  • ok. 1,5 obranych jabłek pokrojonych w plastry
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżki masła
Masło rozgrzać w rondlu, dodać jabłka, chwilę prażyć. Dodać galaretki, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Ostudzoną masę jabłeczną wyłożyć na biszkopt.


Bita śmietana:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody
  • cynamon 
Schłodzoną śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Następnie wlać przestudzoną żelatynę i wymieszać do połączenia się składników. 
Gotową masę wyłożyć na jabłkach. Wyrównać, oprószyć cukrem pudrem. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2 godziny. 
Smacznego :) 

21 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto :-) bardzo lubię ciasta z jabłkami a dodatek smietany to poezja :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam podobne połączenie i masz rację, było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest karygodne aby tak pyszne wpisy publikować o tak później porze :-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Połączenie idealne :) cudnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to ciasto za kontrasty smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No i jest post,bo coś cicho się zrobiło:)a ciasto na smaczne wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Miałam chwilową przerwę, ale już wracam :D

      Usuń
  7. pycha !! mogę wpaść na kawałek? pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Polki powinny dostać nagrodę Nobla za wymyślanie co raz nowych przepisów na szarlotki, a w ogóle musimy chyba zawalczyć o certyfikat wyłączności na placki z jabłkami.
    Twoja się pyszni smacznie, kołderka ze śmietany kusi niemiłosiernie.

    OdpowiedzUsuń
  9. piękne eleganckie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekę to ciacho ,zachwyciło mnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaja równiutka kosteczka! Pięknie wygląda, aż nabrałam ochoty na takie ciacho; )

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna szarlotka..... i czajniczek :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Wspaniała jabłecznik :) rozpływam się na sam widok!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU