expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 12 listopada 2014

Ciasto 3Bit


Czy ktoś potrafi się mu oprzeć ?! Nie znam nikogo takiego :) Na szczęście ciasto jest na tyle słodkie, że mi jeden kawałek do kawy zdecydowanie wystarczy. Jeśli jeszcze nie robiliście ciasta 3bit to polecam. Jest proste, nie potrzeba do niego piekarnika i pięknie się prezentuje. Przepis dostałam wiele lat temu od przyjaciółki. 
Zapraszam :)

Składniki:
forma o wymiarach ok. 20x30 cm
  • 350 g herbatników
  • 400 g śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • puszka masy kajmakowej
  • kilka kostek czekolady do dekoracji

Składniki na masę budyniową:
  • 750 ml mleka
  • 4 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • 120 g cukru
  • 125 g masła
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki pszennej
Szklankę mleka odlać, resztę zagotować z cukrem i masłem.  Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Mieszankę wlać do gotującego się mleka i stale mieszając gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje (początkowo mieszam łyżką, ale gdy masa zaczyna gęstnieć używam miksera na najniższych obrotach i miksuję tak by nie tworzyły się grudki).

Formę wyścielić papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć herbatniki, na nich rozsmarować masę kajmakową (jeśli jest bardzo gęsta, można włożyć puszkę na kilka minut do gorącej wody). 
Na masie rozłożyć drugą warstwę herbatników i wylać na nie ciepłą warstwę budyniową. Budyń przykryć herbatnikami. Chwilę odczekać by ciasto przestygło. 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Wyłożyć na herbatniki i oprószyć startą na drobnych oczkach czekoladą. 
Gotowe ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. 
Smacznego :) 


21 komentarzy:

  1. Robiłam, jadłam i bardzo lubię:) Twoje ciasto wyszło idealnie. Aż nabrałam na nie ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja napewno nie potrafię mu się oprzeć:)u mnie cała porcja znika w jeden dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie równiutkie warstwy. Uwielbiam to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam, skusiłabym się na taki idealny kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię to ciasto, tak więc poproszę o kawałeczek do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uzależnia ,dlatego już go nie piekę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka :) Wyszło idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie to ciasto jest za słodkie hihi :)

    OdpowiedzUsuń
  9. kilka lat temu miałyśmy z mamą takiego hopla na jego punkcie, że gościł u nas co niedziela :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam to ciasto i dawno go nie jadłam. Poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile razy natknę się na ten przepis, tylekroć obiecuję sobie wkrótce zrobić. Być może tym razem obietnicy sobie dotrzymam, tym bardzie,że składniki potrzebne do tego ciasta przeważnie mam wszystkie .
    Ładnie pokazałaś.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety nie należę do osób, które potrafią się temu ciastu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam go i też nie potrafię się mu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile ja się zbieram do tego ciasta! Muszę je w końcu zrobić bo na pewno jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  15. no cudowny, ale trochę zapominany klasyk!
    Bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. świetne ciacho ale faktycznie mega słodkie :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU