expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 11 grudnia 2014

Tartinki pietruszkowe z serkiem i wędzonym łososiem

Pietruszkowo-maślane ciasteczka z kremowym serkiem i wędzonym łososiem. U mnie też w wersji z oliwkami. 
Kiedy zobaczyłam je na blogu u Angie od razu miałam ochotę je zrobić. Pięknie wyglądają i ich przygotowanie zajmuję niewiele czasu. Ciasteczka można przygotować nawet kilka dni wcześniej  i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Tuż przed podaniem wystarczy nałożyć serek i udekorować wędzonym łososiem, oliwkami lub innymi ulubionymi dodatkami. 
Moje dzieci zajadały się samymi ciasteczkami :) 

Składniki:
ok. 10-12 tartinek, zależnie od tego jakiej średnicy i grubości je zrobimy
  • 100 g mąki pszennej
  • 50  zimnego masła
  • 1 żółtko
  • duża szczypta soli
  • spora garść natki, drobno posiekanej

Mąkę przesiać i wymieszać z solą, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i rozcierać na kruszonkę. Wsypać natkę, żółtko i wszystko bardzo szybko wymieszać i zagnieść. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wycinać kółka o średnicy ok 5 cm. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem, ok 10 minut, aż lekko się zrumienią. 
Ostudzić.

Dodatkowo:
  • 100 g wędzonego łososia
  • 150 g kremowego serka z pieprzem- np. Almette
  • czarne oliwki
Na krążki ciasta wyciskać kremowy serek za pomocą ozdobnej tylki. Wędzonego łososia pokroić na małe kawałki i ułożyć na kremowym serku. Na kilku można ułożyć oliwki.
Smacznego :) 


21 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie! Chyba się skuszę i zrobię na sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale miałaś pomysł. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na Sylwestrowe małe co nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała przekąska! Jak znalazł na karnawałowe przyjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To nie wydaje się trudne! :) Muszę wypróbować Twój przepis!

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Łucjo przepyszna propozycja, fajne i na każde przyjęcie się nada:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne tartinki, nie tylko na sylwestra ale i na wszystkie imprezy w roku:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba świetnie by się sprawdziły na Sylwestra :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne!
    Zjadłabym wszystkie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Podobają mi się, takie malutkie, zgrabniutkie :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ach, jak pięknie u Ciebie wyglądają! Bardzo się cieszę, że Wam smakowały: ))

    OdpowiedzUsuń
  12. Zapisuję sobie do zrobienia na Sylwestra! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają zachwycająco! Biorę się za zagniatanie - powiedz mi jeszcze, czy bez proszku do pieczenia tak pięknie Ci wyrosły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Tak, bez proszku. Koniecznie daj znać czy smakowały! :)

      Usuń
    2. Spisały się na medal, chociaż tak pięknie jak u Ciebie nie wyglądały. Lada moment zadebiutują na blogu - dziękuję za inspirację:) pozdrawiam!

      Usuń
    3. Cieszę się bardzo i wierzę że były piękne :)

      Usuń
  14. Witam czy moge upiec ciasteczka tak z 2-3 dni wczesniej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że spokojnie można je upiec 2 dni szybciej. Przechowuj jak inne ciastka, w szklanym słoju lub puszce. Pozdrawiam, Łucja

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za szybka odpowiedz :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU