expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 5 stycznia 2016

Pierniczki okrągłe z lukrem


Pyszne pierniczki gotowe w kilka minut. Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, nie musimy też bawić się w wykrawanie pojedynczych ciasteczek. Zaraz po wyrobieniu formujemy pierniczki dłońmi. Następnie 10 minut w piekarniku i gotowe :) 
Pierniczki można upiec nawet do 2 tygodni przed Świętami, ale zaraz po upieczeniu też nadają się do jedzenia. Moje dzieci przetestowały je na własnych zębach, więc polecam :)


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu
  • 140 g cukru
  • 2 jaja
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka domowej przyprawy do piernika 
Dodatkowo:
  • 100 g cukru pudru + wrzątek
Miód roztopić, ostudzić. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, cukier, jaja i przyprawę do piernika. Wyrobić spójne ciasto. W razie potrzeby dołożyć łyżkę śmietany. 
Z gotowej masy formować jednakowej wielkości kuleczki i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem, ok. 10 minut, lub bo lekkiego zrumienienia. 
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić. 
Cukier puder połączyć z 1-2 łyżkami wrzątku. Polukrować ostudzone ciastka. 
Pierniczki powinny być delikatnie chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. 
Smacznego :)  



10 komentarzy:

  1. Zabieram przepis ze sobą. Pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mojego syna,ostatnio wypiekaniem ciasteczek wszelkiej maści mobilizuje mnie do "działań" w kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu urocze :) w tym roku się z nimi nie wyrobiłam i została tylko klasyka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierniczki wyglądają bardzo apetycznie. Moja rodzinka pokochałaby je za to, że od razu nadają się do zjedzenia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki łatwy sposób na pyszne pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają wspaniale ;) Mam ochotę teraz na jednego ;) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU