Ostro-kwaśna sałatka śledziowa po meksykańsku. Przygotowana na bazie śledzi w zalewie octowej, konserwowej fasoli, kukurydzy, papryki i marchewki. Ostrości dodaje papryczka chilli i świeży szczypiorek. Całość przygotowuje się w kilka minut, ale warto by sałatka przegryzła się w lodówce przynajmniej kilka godzin. Można przygotować ją na 1-2 dni przed podaniem, pamiętając by nie dodawać wcześniej szczypiorku. Zapraszam :)
Składniki:
- 200 g śledzi w zalewie octowej
- 140 g czerwonej fasolki konserwowej
- 140 g kukurydzy konserwowej
- 140 g marchewki konserwowej
- 3 kawałki papryki marynowanej w occie
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1 papryczka chilli - bez pestek
- łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- pęczek posiekanego szczypiorku
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm kawałki. Dodać odlane z zalewy kukurydzę, fasolę, marchewkę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Wszystko połączyć. Doprawić oregano, solą i pieprzem, wymieszać z olejem. Na koniec obsypać obficie szczypiorkiem.
Smacznego :)
Źródło: Kwestia Smaku
Pyszna kompozycja smaków :)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka. Aż nabrałam apetytu na taką :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i super połączenie kolorów :)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę pysznie;)) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie, tak samo, jak moja mama, więc taka sałatka byłaby idealna dla nas; ;)
OdpowiedzUsuńOstro:) ale wygląda smakowicie,amatorzy śledzika zapewne będą się zajadać:)
OdpowiedzUsuńsałatka bardzo w moim klimacie :)
OdpowiedzUsuń