Pyszne pierniczki gotowe w kilka minut. Ciasto nie wymaga leżakowania w lodówce, nie musimy też bawić się w wykrawanie pojedynczych ciasteczek. Zaraz po wyrobieniu formujemy pierniczki dłońmi. Następnie 10 minut w piekarniku i gotowe :)
Pierniczki można upiec nawet do 2 tygodni przed Świętami, ale zaraz po upieczeniu też nadają się do jedzenia. Moje dzieci przetestowały je na własnych zębach, więc polecam :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miodu
- 140 g cukru
- 2 jaja
- 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżka domowej przyprawy do piernika
Dodatkowo:
- 100 g cukru pudru + wrzątek
Miód roztopić, ostudzić. Dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną, cukier, jaja i przyprawę do piernika. Wyrobić spójne ciasto. W razie potrzeby dołożyć łyżkę śmietany.
Z gotowej masy formować jednakowej wielkości kuleczki i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem, ok. 10 minut, lub bo lekkiego zrumienienia.
Po upieczeniu przełożyć na kratkę i ostudzić.
Cukier puder połączyć z 1-2 łyżkami wrzątku. Polukrować ostudzone ciastka.
Pierniczki powinny być delikatnie chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku.
Smacznego :)
Źródło: Śladami Słodkiej Babeczki
Zabieram przepis ze sobą. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńCudowne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mojego syna,ostatnio wypiekaniem ciasteczek wszelkiej maści mobilizuje mnie do "działań" w kuchni:)
OdpowiedzUsuńpo prostu urocze :) w tym roku się z nimi nie wyrobiłam i została tylko klasyka.
OdpowiedzUsuńPierniczki wyglądają bardzo apetycznie. Moja rodzinka pokochałaby je za to, że od razu nadają się do zjedzenia;)
OdpowiedzUsuńJaki łatwy sposób na pyszne pierniczki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale ;) Mam ochotę teraz na jednego ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :)
OdpowiedzUsuń