Ostro-kwaśna sałatka śledziowa po meksykańsku. Przygotowana na bazie śledzi w zalewie octowej, konserwowej fasoli, kukurydzy, papryki i marchewki. Ostrości dodaje papryczka chilli i świeży szczypiorek. Całość przygotowuje się w kilka minut, ale warto by sałatka przegryzła się w lodówce przynajmniej kilka godzin. Można przygotować ją na 1-2 dni przed podaniem, pamiętając by nie dodawać wcześniej szczypiorku. Zapraszam :) 
Składniki:
- 200 g śledzi w zalewie octowej
 - 140 g czerwonej fasolki konserwowej
 - 140 g kukurydzy konserwowej
 - 140 g marchewki konserwowej
 - 3 kawałki papryki marynowanej w occie
 - 1/2 małej czerwonej cebuli
 - 1 papryczka chilli - bez pestek
 - łyżeczka suszonego oregano
 - 2 łyżki oleju rzepakowego
 - pęczek posiekanego szczypiorku
 - szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
 
Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm kawałki. Dodać odlane z zalewy kukurydzę, fasolę, marchewkę i pokrojoną w kosteczkę paprykę. Cebulę pokroić w piórka, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Wszystko połączyć. Doprawić oregano, solą i pieprzem, wymieszać z olejem. Na koniec obsypać obficie szczypiorkiem. 
Smacznego :) 
Źródło: Kwestia Smaku  
Pyszna kompozycja smaków :)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka. Aż nabrałam apetytu na taką :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i super połączenie kolorów :)
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę pysznie;)) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam śledzie, tak samo, jak moja mama, więc taka sałatka byłaby idealna dla nas; ;)
OdpowiedzUsuńOstro:) ale wygląda smakowicie,amatorzy śledzika zapewne będą się zajadać:)
OdpowiedzUsuńsałatka bardzo w moim klimacie :)
OdpowiedzUsuń