expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 6 kwietnia 2016

Sałatka z chleba i pomidorów


Zostaje Wam czasami końcówka chleba z którą nie wiadomo co zrobić?
Jestem pewna, że tak :)  
W ostatnim numerze Kotła zajęliśmy się tym tematem i przedstawiliśmy kilka fajnych przepisów, jak przywrócić życie pieczywu,  które nie jest już pierwszej świeżości i nie koniecznie mamy ochotę zrobić z nim kanapki. 
Mam dla Was doskonały przepis, jak wykorzystać chleb i przygotować coś smacznego.  Prosta i szybka sałatka z dużą ilością świeżych ziół, pieczoną papryką i pomidorkami koktajlowymi. Całość połączana moim ulubionym dressingiem na bazie octu z czerwonego wina. Sprawdzi się jako lekka przekąska, a jeśli podamy ją z mięsem, lub rybą będzie treściwym i sycącym daniem głównym. Polecam :)
 
 Składniki:

  • 4 kromki jednodniowego chleba włoskiego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 1 czerwona papryka
  • kilka czarnych oliwek
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • ¼ świeżego ogórka
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżej bazylii
Dressing: 
  • ½ szkl. oliwy z oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól, pieprz



Chleb, pomidory i paprykę kropimy oliwą. Lekko sypiemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230oC do momentu, aż pieczywo się zrumieni a na pomidorach popęka skórka. Gotowe ściągamy z rusztu, paprykę zostawiamy jeszcze na około 7 minut. Odkładamy paprykę do ostygnięcia i zdejmujemy z niej skórkę, usuwamy nasiona i cienko kroimy.

Sałatę łączymy w misce z pomidorkami, cienko pokrojonym w plasterki ogórkiem i cebulą. Wrzucamy natkę pietruszki, bazylię, oliwki i pokrojony w dużą kostkę chleb.

Pozostałą oliwę łączymy z czerwonym octem, posiekanym ząbkiem czosnku i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z sałatką.



12 komentarzy:

  1. Pomysł warty wypróbowania. Podoba mi się taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię sałatki z grzankami więc i ta przypada mi do gustu

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie nie zostaje, bo pieczemy małe ilości, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taką sałatkę spapugować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna sałatka w sam raz do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę. Chleba do sałatki jeszcze nie dawałem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na wykorzystanie chleba. Mnie po świętach został bochen chleba do żuru - prawie płakałam co z niego zrobić i .... zrobiłam zupę chlebową, już chleba nie wyrzucę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana super propozycja na pyszną sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny i bardzo smakowity pomysł! Uwielbiam takie sposoby na niemarnowanie żywności. Ja zwykle robię tosty francuskie z takiego chleba, ale wykorzystanie go do sałatki to również świetny pomysł. :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU