expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 10 czerwca 2016

Tarta panna cotta z truskawkami





Kruchy spód, lekka panna cotta i mnóstwo truskawek. Idealny owocowy deser do kawy. Zrobiłam od razu z podwójnej porcji :) Tak trudno się jej oprzeć! Spróbujcie ... 


Składniki na kuchy spód:
2 formy o średnicy 20 cm
  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Masło posiekać nożem z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i sól. Szybko zagnieść spójne ciasto. Uformować w kulę, owinąć folia spożywczą i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. 
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułą tartą. 
Schłodzone ciasto podzielić na dwa i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Gdy się kleiło, można lekko podsypać mąką. Ciastem wyłożyć formy. Spód  nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie przykryć papierem i obciążyć ziarnem fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut. Następnie ściągnąć papier i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Dopiekać przez 15 minut, aż spody ładnie się zrumienią. 

Składniki na warstwę panna cotta:
  • 2 szklanki śmietanki 34-36%
  • 3/4 szklanki cukru
  • laska wanilii
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 2  szklanki maślanki
 Dodatkowo:
  • truskawki


Wanilię przeciąć wzdłuż, wydrążyć ziarenka. 
Żelatynę zalać w małej miseczce 5 łyżkami zimnej wody, odstawić na 5 minut by zmiękła. W 2 litrowym garnku, na średnim ogniu podgrzać śmietankę, cukier i ziarenka wanilii razem z laską. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut, aż składniki będą bardzo gorące a cukier się rozpuści. Zdjąć garnek z ognia, dodać żelatynę i mieszać energicznie, aż się rozpuści. Wlać maślankę i przelać przez sitko o drobnych oczkach. Gotową masę ostudzić i wylać na upieczone spody. Schłodzić w lodówce. Gdy masa zacznie tężeć ułożyć na wierzchu pokrojone truskawki. 
Schłodzić jeszcze przez 4 godziny. 
Smacznego :) 

10 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie, zrobię na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię taką, ale z jagodami, poczekam na nie<3

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu wspaniała :) zakochałabym się w niej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym się nawet nie próbowała opierać ;) Bajeczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie,na pewno pyszna ;-0

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU