expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 16 sierpnia 2013

Drożdżowe bułeczki z wiśniami i budyniem kokosowym

Bułeczki drożdżowe nadziewane wiśniami i budyniem kokosowym z przepisu Oli z blogu Ola in the Kitchen :)
Pyszne, puszyste, pięknie wyrośnięte. Równie dobre drugiego dnia. Zrobiłam je z wiśniami, ponieważ miałam ich w tym roku pod dostatkiem. Ale bułeczki świetnie sprawdzą się również w innych wydaniach. Musicie ich koniecznie spróbować :)

Składniki na ciasto:
  • 5 szklanek przesianej mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 250 ml maślanki
  • 130 ml mleka 
  • 40 g drożdży 
  • 1 szklanka cukru 
  • 3 żółtka
Składniki na nadzienie:
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1,5 szklanki mleka + 2 łyżeczki cukru jeśli budyń jest niesłodzony
  • 50 g wiórków kokosowych 
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 1 czubata łyżeczka kaszy manny 
Dodatkowo:
  •  żółtko + łyżka mleka - do posmarowania bułeczek
  • 100 g mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  •  wiórki kokosowe do posypania 
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową. W garnuszku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru i mąki oraz 1/2 szkl. mleka. Odstawiamy na kilka minut by drożdże zaczęły pracować. Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier i roztrzepane żółtka. Wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać składniki drewnianą łyżką. Dodać mleko, maślankę i masło. Wymieszać łyżką, a następnie ręką zagniatać ciasto przez 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok 2 godziny, lub do podwojenia objętości.

W tym czasie ugotować budyń.
Budyń ugotować w 1,5 szkl. mleka. Do gęstego i gorącego budyniu wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Gotowy przykryć folią spożywczą i odstawić do przestudzenia.
Wiśnie wymieszać z kaszką manną.
Wyrośnięte ciasto wyciągnąć na oprószony mąką blat, utoczyć wałek i nożem pokroić na 16 plastrów. Każdy z nich wałkować na średniej grubości placek, na środku układać wiśnie i łyżeczkę budyniu, zawijać kształtując bułeczkę. Gotowe układać na natłuszczonej blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Każdą z nich przed włożeniem do piekarnika posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.
Bułeczki piec w piekarniku nagrzanym do teperatury 180 stopni, przez ok. 20 minut. Studzić na kratce.

Przestudzone bułeczki posmarować roztopioną w kąpieli wodnej i ostudzoną czekoladą, posypać wiórkami kokosowym.

Smacznego :) 


      

12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU