expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 27 sierpnia 2013

Mątwa w winie z kwiatami cukinii

Mątwy w winie to moja pierwsza propozycja w ramach współpracy z Celebro . Owoce morza duszone w białym winie hiszpańskim Celebro z dodatkiem kwiatów cukinii, a wszystko podane na rukoli. 
Danie lekkie i smaczne, lekko ostre, ale można pominąć chilli, lub zastąpić je mieloną papryką słodką lub natką pietruszki.

Składniki na 3 porcje:
  • 500 g mątwy mrożonej
  • 5 ząbków czosnku
  • papryczka chilli
  • 12 kwiatów cukinii
  • 250 ml białego wina - użyłam półwytrawnego wina Hiszpańskiego Celebro
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 pomidory
  • ok. 150 g rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • sól, pieprz 
Mątwy rozmrozić, opłukać i dokładnie osuszyć, skropić sokiem z limonki. Czosnek obrać, drobno posiekać.  Papryczkę pokroić w cienkie plasterki. Kwiaty cukinii umyć i usunąć gorzkie słupki. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i papryczkę chilli, po minucie dodać mątwy. Smażyć razem na mocnym ogniu ok. 4 minut, następnie wlać wino i gotować aż wino prawie całe odparuje, wtedy przykryć i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż mątwy będą miękkie. 
W tym czasie umyć rukolę, osuszyć. Rozłożyć na talerzach. Cebulkę obrać i pokroić w krążki, pomidory umyć, pokroić w ósemki, ułożyć na sałacie. Wszystko skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem.
Gdy mątwy będą miękkie, doprawić je solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na samym końcu dodać kwiaty cukinii, zamieszać i od razu wykładać na talerze, by kwiaty nie straciły swej jędrności.
Smacznego :)

Do potrawy podałam  to samo półwytrawne białe wino hiszpańskie Celebro. Jest łagodne i orzeźwiające w smaku. Idealne do ryb i owoców morza.

Zachęcam do odwiedzenia strony: https://www.facebook.com/KlubCelebro

* przepis własny, jedynie sposób przygotowania mątwy zaczerpnęłam z kuchni Lidla.

15 komentarzy:

  1. jak dla mnie? Bardzo egzotycznie ;D
    Ale pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny talerz pyszności i do tego winko:-), skusiłabym się już dziś:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw spróbowałabym u Ciebie tej mątwy, bo jeszcze nie jadłam... Wygląda super :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mątwy jeszcze nie jadłam, prezentuje sie wyśmienicie :-) i te kolorki fajne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm... powiało wielkim światem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne zdjęcia! Na pewno super smakowite danie :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. super jedzonko , pięknie podane
    gratuluje !

    OdpowiedzUsuń
  8. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak smakuje mątwa, ale wygląda tak zachęcająco, że pewnie kiedyś nadrobię zaległości :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam jakie pyszne i eleganckie danie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda, choć nie wiem czy bym się zdecydowała spróbować mątwy :)

    OdpowiedzUsuń
  11. powiem Ci szczerze, że musiałam wpisać w wyszukiwarkę co to jest mątwa :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU