expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 14 listopada 2013

Pierogi z jabłkami i serem

Pierogi na słodko, z twarogiem, jabłkami i cynamonem. Doskonałe dla dzieci, choć i my od czasu do czasu lubimy zjeść obiad na słodko. Zapraszam :)

 Składniki na ciasto:
  • 0,5 kg mąki, plus do podsypywania
  • 125 ml wrzącej wody
  • 125 ml zimnego mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli 
Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli. Mleko połączyć z wodą, olejem i jajkiem. Wlać mieszankę do mąki i zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Odstawić na bok i przykryć ściereczką.
Składniki na farsz:
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 6 jabłek
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu
Twaróg z cukrem rozetrzeć widelcem. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do sera, przyprawić cynamon i wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Wykroić krążki, na które nakładać farsz i i zlepiać pierogi.  W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją posolić, wlać odrobinę oleju. Pierogi wrzucać na wrzątek. Po tym jak wypłyną na powierzchnię, gotować ok 3 minut. Zalać kubkiem zimnej wody i wyciągnąć na durszlak do odcedzenia. Gotowe pierożki wyłożyć na talerze. Podawać z roztopionym masłem i cynamonem, lub śmietaną i cukrem. 

Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. My z mężem pierogi na słodko możemy jeść non stop, choć pewnie mąż by szybciej wymiękł i na mięso się przerzucił:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak żmudnie ulepione;) Na pewno pyszne! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie często goszczą słodkie pierogi na obiad ,z jabłkami pyszne ,nie pomyślałam o tym.

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie w domu były z jabłkami albo serkiem i cynamonem, a ty połączyłaś to w jedno.. szaleństwo! Boskość, chce to na obiad, teraz tu! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim połączeniu pierogów jeszcze nie jadłam;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie wpadłabym do Ciebie na taki pyszny obiad:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz widzę takie nadzienie, ale wiem, że na pewno bym się skusiła: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny farsz do pierogów, nie jadłam, taka pierogowa szarlotka :d

    OdpowiedzUsuń
  9. Z jabłkiem znam,z serem też,ale nie w duecie tylko osobno-a może by tak połączyć,jak u Ciebie...hm?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie ładniutkie te pierożki i nadzienie pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój tato toleruje tylko pierogi w wersji słodkiej, więc może mu zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, do tej pory jadłam pierogi z samymi jabłkami, ale z serem na pewno są równie smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne nadzienie, nie jadłam jeszcze z jabłkami czas to nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny pomysł na pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Takiego połączenia w pierogach jeszcze nie spotkałam. Ale skoro można robić pierogi z serem i truskawkami, to czemu nie z jabłkami?

    OdpowiedzUsuń
  16. Są piękne! Takich jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  17. Przyznam szczerze iż nie znałam tego przepisu.. Przy okazji zrobię i podzielę się jak smakują... pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  18. super połączenie - mój smak:-) i podziwiam Cię za te śliczne falbanki na każdym pierogu :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU