expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 15 maja 2014

Francuskie ciasto z rabarbarem i prażonymi migdałami



Miałam wielką ochotę na coś słodkiego :) Najlepiej drożdżowego, ale nie chciało mi się czekać aż ciasto wyrośnie. Wtedy przypomniałam sobie o cieście, który kilka dni temu przedstawiła na blogu Kamila z Ogrodów babilonu. Posadziłam dzieci na blacie by mogły odmierzać mąkę i cukier. Po kilku minutach ciasto było już w piekarniku. 
Jest lekkie, puszyste i wilgotne od bardzo dużej ilości owoców. Góra pokryta rumianymi, chrupiącymi płatkami migdałowymi. Zachwyciło nas i zdecydowanie będziemy do niego wracać. Zapraszam :) 

Składniki na ciasto: 
u mnie forma o średnicy 23 cm.
  • 650 g rabarbaru
  • 115 g masła
  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • cukier puder do oprószenia
Rabarbar obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać sól. 
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Stale miksując dodawać kolejno jajka, następnie ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie masę połączyć z rabarbarem. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta oprószyć płatkami migdałowymi. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 60 minut (piekłam dłużej) do suchego patyczka. 
Przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


22 komentarze:

  1. Ciasto wyszło Wam fantastycznie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybko i pysznie -tak to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda pysznie.
    Ja w zeszłym roku dopiero zasadziłam rabarbar i dopiero bedzie jak urośnie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda,malo pomocnicy spisali się na 5.z plusem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może mała wymiana?? ja Ci dam czekoladowe a Ty mi to;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ,choć środek wygląda jak przełożony masą ,a nie całość zmieszana z ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  7. O TAKIE CIACHA TO JA TEŻ LUBIĘ, MEGA OWOCOWE I NIE SUCHE:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. oj, oj... <3
    zakochana do cna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż się prosi aby zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawy przepis na szybkie ciacho:) takiego jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszności!:) i z moim kochanym rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda! a te migdały na wierzchu mmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż prosi się o zrobienie :D mniammm

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda apetycznie, tylko nie bardzo mi pasuje nazwa, że to ciasto francuskie :) dla mnie to ciasto ucierane

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pięknie wygląda! Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto pycha rabarbar uwielbiam nawet cukru nie muszę mieć do niego.

    OdpowiedzUsuń
  17. Niebo w gębie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam rabarbar i wszystkie z nim wypieki! Porywam kawałeczek...;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne ciasto, wilgotne w środku, takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU