expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Tarta z cukinii na serowym spodzie

Lekka tarta z cukinii na kruchym, serowym spodzie. Idealny letni obiad. Najlepsza na ciepło z dodatkiem świeżych pomidorów i cebulki. Zapraszam :)

Składniki na spód serowy:
  • 260 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 50 g startego twardego sera długodojrzewającego
  • jajko
  • łyżka zimnej wody
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
 Masło posiekać nożem, połączyć z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkować i przełożyć do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy o średnicy 23 cm. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Na schłodzone ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążające kulki do pieczenia (u mnie są to ziarna fasoli). Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 15 minut. Następnie ściągnąć papier i dopiec jeszcze 5 minut. 
  
Składniki na nadzienie:
  • ok. 700 g cukinii - najlepiej pół na pół żółtej i zielonej
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • 3/4 szklanki śmietany 30%
  • 2 łyżki startego twardego sera długodojrzewającego
  • czubata łyżka masła
  • 3 jajka
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
Dodatkowo: kilka kwiatów cukinii do dekoracji
 
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.  Lekko posolić i odstawić na sicie na 15 minut by puściła sok. Nadmiar odcisnąć łyżką. 
Cebulę, czosnek obrać, posiekać - dusić na maśle przez 2 minuty. Dodać cukinię i mieszając, dusić jeszcze 10 minut na silnym ogniu. Ostudzić. Ubić jajka ze śmietaną, dodać ser, posiekany drobno szczypiorek i cukinię. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyłożyć masę na podpieczony spód, ułożyć umyte kwiaty cukini - lekko je docisnąć. Piec 35-40 minut, aż masa się zetnie, a wierzch nabierze złocistego koloru. 
Smacznego :)

Źródło: Dynie, cukinie kabaczki - Anna Borowska

21 komentarzy:

  1. Mmm, pyszności. Uwielbiam takie tarty, a ten spód dodatkowo brzmi bardzo kusząco przez dodatek sera.

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, ale to musiało być pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukinia i u mnie teraz na porządku dziennym, bo taka młoda jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na serowy spód :-) Tarta wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kusząca i pysznie wygladająca tarta, koniecznie do zrobienia, pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. LOL ;) fajowa, ukradam receptę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No to teraz możesz się mnie spodziewać na obiedzie; D Świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie przepisy to moje smaki :) szczególną miłością darzę tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyyycha! Idealne smaki dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ pysznie ona wygląda :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak świetnie wygląda! Chętnie zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak ona piękne się prezentuje! Bardzo wytwornie i smacznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi smakować ciekawie :) Ten spód kuszący!

    OdpowiedzUsuń
  14. Tarta, a zwłaszcza spód zapowiada się ciekawie, więc zamarzyła mi się taka tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zazdroszczę dostępu do kwiatów cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda wspaniale, tak zielono i... Dla mnie wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zkotlababylucy.blox.pl15 sierpnia 2014 15:36

    Jak tylko wròce z urlopu to zaraz sobie taką zrobie wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU