expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 24 listopada 2014

Sernik waniliowy z sosem żurawinowym

Lekki, słodki sernik waniliowy na ciężkim czekoladowym spodzie. Całość zwieńczona słodko-kwaśnym sosem ze świeżej żurawiny. Mam w planach upiec go na święta :) 
Sos żurawinowy można podawać do sernika zaraz po przygotowaniu, po lekkim ostudzeniu, lub schłodzony wyłożyć na całości. 
Zapraszam :)

Składniki na czekoladowy spód:
forma o średnicy 23 cm
  • 65 g gorzkiej czekolady
  • 65 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • jajko
  • 40 g mąki pszennej
Czekoladę drobno posiekać i roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajko ubić na pianę.
Masło utrzeć dokładnie z cukrem, ok. 7 minut. Dodać roztopioną czekoladę, zmiksować, następnie wlać jajko i kolejno przesianą mąkę. 
Dno tortownicy wyścielić papierem do pieczenia. Formę  zabezpieczyć folią spożywczą i przygotować do pieczenia w kąpieli wodnej*. Czekoladową masę wyłożyć do tortownicy. Piec 6-10 minut w temperaturze 175 stopni. Masa powinna się ściąć. 

Składniki na masę serową:
produkty powinny być w temperaturze pokojowej
  • 950 g twarogu mielonego
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • budyń waniliowy
  • 20 g kaszy manny
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki umieścić w misie i dokładnie zmiksować (nie miksujemy za długo, tylko tyle by składniki się połączyły). Masę serową wylać na podpieczony spód czekoladowy. Formę wstawić do naczynia żaroodpornego. Naczynie wypełnić wrzątkiem do połowy wysokości tortownicy.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Po 15 minutach zmniejszyć do 110 i piec 50 minut. Środek sernika po dotknięciu patyczkiem powinien być ścięty, w środku będzie jeszcze płynny. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez godzinę. Następnie sernik wyciągnąć, zdjąć folię, całkowicie ostudzić i schłodzić w lodówce przez 12 godzin. 

Składniki na sos żurawinowy:
  • 350 g świeżej żurawiny
  • 150 g cukru
  • 120 ml świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy (1,5 pomarańczy)
  • skórka z jednej pomarańczy
Wszystkie składniki umieścić w rondlu. Podgrzewać na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż owoce zaczną pękać. Po chwili sos zacznie gęstnieć i konsystencją będzie przypominał kisiel. Sprawdzić czy nie potrzeba więcej cukru i w razie potrzeby dosłodzić. Zdjąć z ognia, przestudzić i podawać do sernika. 
Smacznego : )


* Forma przygotowana do pieczenia w kąpieli wodnej. By mieć pewność, że woda nie dostanie się do sernika należy spód tortownicy kilka razy owinąć folią aluminiową. Tak przygotowaną wstawiamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego gorącą wodę.


31 komentarzy:

  1. Sernik prezentuje się wspaniale jak malowany
    Z składników wynika ze jest bardzo smaczny ...
    Niebo dla podniebienia ,,,,,,nic dodać ani też ująć

    OdpowiedzUsuń
  2. Po prostu cudny. Musi doskonale smakowac z tym zurawinowym sosem...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest piękny! Nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda idealnie! A smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialny, muszę upiec coś z żurawiną, koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. robię serniki od bardzo dawna, ale takiego jeszcze nie wypróbowałam, a wygląda genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jejku, jaki ten sernik jest cudowny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniale podany :) żurawinka zdecydowanie pasuje do serniczka :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie serniki zawsze opadają :( Twoje są po prostu perfekcyjne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik boski, sos to już wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny sernik! :) i ten sos żurawinowy, który wieńczy całość:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cuuudowny :) zjadłabym sporą porcję :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja poproszę kawałek kurierem<3

    OdpowiedzUsuń
  14. Zapodałaś kawał serniczka pierwsza klasa. Żurawinowy sosik mnie zachwycił

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik z żurawiną o tej porze roku to jest to :D

    OdpowiedzUsuń
  16. tak sobie patrzę na niego..i patrzę... i się zaśliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Sos żurawinowy kusi mnie najbardziej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jaka jest różnica w pieczeniu w kąpieli wodnej? czy on jest bardziej delikatny i wilgotny( nie ciężki i mokry)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kąpiel wodna w przypadku pieczenia serników według mnie ma same zalety. Serniki wychodzą delikatne i kremowe (porównywalne do tych na zimno). Nie rosną i nie opadają podczas pieczenia. Są idealnie równe. Smakują tym którzy normalnie nie przepadają za sernikami.

      Usuń
    2. Nie są mokre, ale trzeba bardzo dokładnie zabezpieczyć formę folią aluminiową.

      Usuń
    3. dziękuję ślicznie:)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU