expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 13 stycznia 2016

Mus czekoladowy




Niezwykle intensywny mus czekoladowy dla prawdziwych wielbicieli czekolady. Osobiście nie byłabym w stanie zjeść go na samo. Ratowałam się kwaskową żurawiną. Doskonale sprawdzą się również maliny, porzeczki, czy chociażby bita śmietana.
Mimo, że mus po przygotowaniu należy schłodzić, to najlepiej smakuje podawany w temperaturze pokojowej.

Przepis przygotowany specjalnie do 9 numeru Magazynu Kocioł. Całość możecie przeczytać klikając w link pod zdjęciem. Koniecznie zajrzyjcie, nowy numer odkryje przed Wami mnóstwo smacznych przepisów. :) 






Składniki:
4 porcje

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 80 g cukru
  • 65 g masła
  • 6 jajek
  • szczypta soli
Dodatkowo:

  • 200 g cukru
  • 200 g żurawiny
  • 160 ml soku z pomarańczy
  • skórka z jednej pomarańczy


Czekoladę drobno kroimy i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Wlewamy lekko przestudzoną czekoladę i krótko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Do masy czekoladowej dodajemy łyżkę piany z białek, delikatnie mieszamy. Następnie łączymy z całą pianą. Gotowy mus przelewamy do szklanek. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
W tym czasie przygotowujemy żurawinę. Na patelnię wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier i skórkę. Całość, na średnim ogniu redukujemy, aż powstanie syrop. Wrzucamy żurawinę i mieszamy by składniki się połączyły. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Mus podajemy z żurawiną.




14 komentarzy:

  1. Prawdziwie czekolado mus. Wygląda wspaniale. Jego wygląd w tych pucharkach zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwy, super czekoladowy mus- najlepszy<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam musu domowej roboty,ale widząc Twój wiem,że smakowałby mi bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten mus musi być fantastyczny :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał, cóż za śliczne fotki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie intensywny; bardziej czekoladowy od samej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  7. coś mi się wydaje, że tak jak ty- nie podołałabym :D
    Ale, ale.. żurawina, albo z porzeczką- i owszem! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. prawdziwa dawka rozpusty i szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, wygląda wspaniale! Czekoladowość sama w sobie. Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda tak pysznie, że normalnie muszę dziś zrobić coś czekoladowego na deser!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Połączenie smaków rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU