Kuleczki ziemniaczane to u nas częsty dodatek do obiadów. Podane zamiast tradycyjnych ziemniaków lub frytek, świetnie komponują się z rybą lub kurczakiem. 
Jest to również doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. 
Kuleczki ziemniaczane podaję z lekkim sosem czosnkowym na jogurcie, lub po prostu z keczupem. 
Zapraszam :)  
Składniki: 
- ½ kg ugotowanych ziemniaków
 - ½ cebuli
 - 70 g sera cheddar
 - 1 jajko
 - 30 g mąki ziemniaczanej
 - 65 g mąki pszennej
 - 1 łyżka masła
 - ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
 - 1 łyżeczka suszonego tymianku
 - sól morska
 - świeżo mielony pieprz
 
Dodatkowo:
- 2 jajka
 - 1 szklanka bułki tartej
 - olej rzepakowy do smażenia
 
Cebulkę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ser zetrzeć na
tarce, ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko, przyprawy i mąki.
Zagnieść do połączenia składników. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
Schłodzić w lodówce przez godzinę. Z gotowej masy formować jednakowej wielkości
kuleczki. Obtaczać w jajku i bułce tartej. 
Smażyć na oleju, aż się zrumienią. Osączyć z nadmiaru
tłuszczu na papierowym ręczniku.
Smacznego :)
takie frytki z miękkim wnętrzem :D
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, jak z obrazka ;)
Bardzo fajny pomysł. Smacznie, ładnie i coś nowego. Chętnie skorzystam z Twojego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńRobię nieco inaczej i chętnie wypróbują Twoją wersje:)
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś skorzystam, gdy będę miała nadmiar gotowanych ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe są te kuleczki :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńnabić na widelec i zajadać się, fajny pomysł na wykorzystanie ziemniaka :)
OdpowiedzUsuńBajeczny pomysł! Coś czuję, że zrobię takie w najbliższym czasie do obiadu :D
OdpowiedzUsuńŁukasz bardzo się cieszę i czekam na informację - jak wyszły :)
Usuńsuper, na pewno pycha:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, szczególnie dla dzieci :)
OdpowiedzUsuńJuż widzę, jak moja rodzina się nimi zajada :) Właśnie obmyślam menu przekąskowe na urodziny mojego Męża i myślę, że wykorzystam ten przepis :)
OdpowiedzUsuń