expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 9 października 2013

Ciasteczka owsiane z kokosem

Bardzo smaczne i szybkie ciasteczka. Szybkie, ponieważ szybko się je robi, ale też szybko znikają. Z wyraźnie wyczuwalnym smakiem i aromatem kokosu. Idealne do kawy, herbaty lub mleka :)

  • 120 g płatków owsianych
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 120 g mąki
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 60 g miodu
  • 50 g masła orzechowego
  • 2/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka wrzątku       

Masło, miód i masło orzechowe podgrzać w rondelku do chwili rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawić. Suche składniki połączyć w misce. Sodę zalać łyżką wrzątku, szybko zamieszać i wlać do masy maślanej (masa mocno się zapieni) energicznie mieszając przelać wszystko do suchych składników. Dokładnie wymieszać. W dłoniach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczając układać na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka lekko spłaszczyć łyżką i odstawić na 20 minut do całkowitego wystudzenia - gorące będą miękkie, dlatego dopiero po wystudzeniu zdjąć je z blaszek.
Smacznego :)        

Źródło: Gotuję, bo lubię 

25 komentarzy:

  1. Pyszne ciasteczka! Dla mnie jednak są bardzo słodkie i wciąż staram sobie je 'odchudzić' :))

    OdpowiedzUsuń
  2. masło orzechowe, kokos i płatki owsiane... masz mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszły :) Cieszę się, że smakowały :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ,chyba skorzystam z przepisu,mąż na diecie .

    OdpowiedzUsuń
  5. szybkie,smaczne i z kokosem <3 czego chcieć więcej?
    Ale ci się ładnie upiekły!

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie ciasteczka, fajnie się je chrupie, a przy tym są pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to ja jedno poproszę takie zdrowe ciacha do pochrupania sama bym zjadła:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedne z moich ulubionych i tak pięknie je pokazałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne, smaczne ciacha ! Co tu dużo gadać - trzeba jeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skoro piszesz, że idealne do herbaty, to ja właśnie piję, wiec kilka sztuk porywam, żeby herbatka lepsza była ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Porywam kilka sztuk z chęcią sobie pochrupie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. świetne! :) mimo późnej pory skusiłabym się na jedno :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Bomba, także alergenowa. Super, nikt nie będzie mi podjadał, robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małe, złote cudeńka. Do kawy, do herbaty pasują świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z kokosem jeszcze nie próbowałam... Wyglądają zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU